Aftonbladet satsar på lokaljournalistik – med start i Malmö

Av: Åsa Passanisi, Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag rivstartar Aftonbladet en större satsning på lokal journalistik.

Först ut är Malmö – som nu får en alldeles egen redaktion och nyhetssajt.

– Vi kommer vara på plats för att skildra det som engagerar, upprör och glädjer Malmöborna, säger Martin Ekelund, chef för Aftonbladets lokalsatsning.

Journalistik är alltid bäst när den görs på plats. Av reportrar som kan sin stad. Därför öppnar Aftonbladet i dag en helt ny redaktion i centrala Malmö och en helt egen nyhetssajt för malmöborna. Det blir den första av flera i en större satsning på lokal journalistik.

1 av 3 | Foto: Robert Rosén
”Det känns som att det händer mycket i Malmö och det är mycket man vill hålla koll på”, säger Kim Ottosson.

Med lokala röster, lokala startsidor och närvarande reportrar blir det enklare för dig att snabbt bli uppdaterad om vad som händer där du bor.

Du får ett nyhetsflöde som angår dig – på ett nytt sätt.

Helt nya möjligheter

Vid större nyhetshändelser har Aftonbladet alltid haft reportrar på plats men det finns mycket annat som händer där du bor som vi nu får får helt andra möjligheter att berätta om.

– Vi har sett att vi ibland gett en för ensidig bild av en stad som Malmö. Även om allt vi skrivit varit relevant har den sammanlagda bilden emellanåt blivit alltför dyster och det råder vi bara bot på genom en tydligare närvaro, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Under ett halvår har Aftonbladet haft ett dedikerat Malmöteam som jobbat med satsningen. Vi har varit på plats, intervjuat polis, representanter från Malmö stad och inte minst många av er som bor i staden.

– Jag tycker det är bra. För i dag använder alla sin telefon och kan kolla i den. Vi behöver inte gå till en affär eller gå och köpa en tidning för att kolla vad som händer i Malmö, säger Noor Hussain, som studerar i staden.

Tidigare Malmöbon Liselott Klüft Nordström är också positiv.

– Jag tror nog folk är intresserade av att läsa mer lokalt och veta vad som händer i stan, säger hon.

Varför det?

– För det händer så mycket som folk som inte har koll på. Jag bor själv utanför stan och då vill man veta vad som händer i stan. Man tappar begreppet i dag när man inte har tidning på samma sätt.

Stor efterfrågan på lokal bevakning

Varför gör vi då detta nu?

Svaret är enkelt: Många av er som läser Aftonbladet vill helt enkelt ha ett tydligare fokus på den lokala bevakningen. Det visar flera undersökningar som vi har gjort. Och eftersom ni är viktiga för oss, lyssnar vi på er.

– Lokaltidningarna har inte lyckats bygga sig så starka online utan satsar nu med rätta på prenumerationserbjudandet. Då menar vi att aktörer som Aftonbladet både har ett ansvar och en fantastisk möjlighet att bidra till en bättre nyhetsbevakning, säger Lotta Folcker chef för Aftonbladet Labs.

Vår nya redaktion i Malmö är vår första – men inte vår sista.

Under hösten fortsätter vi vårt arbete.

Vi ses där du bor.Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN