Så länge stannar vårvärmen

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vårsolen som lyser över landet har fått folk att överge sina trista hemmakarantäner.

Men om du vill njuta av ljusare tider är det bäst att passa på.

Det kan dröja innan de kommer tillbaka.

Vårkänslorna som svept in över landet tillsammans med solen har välkomnats som en varm filt efter ett kallt dopp.

På många håll i södra Sverige väntar nu ett par dagar med temperaturer på drygt 20 grader. I Västsverige tippar meteorologerna på de allra högsta temperaturerna, här kan det lokalt bli uppemot 21–22 grader under onsdagen.

Vårvärmen är inte här för att stanna.
Foto: Stian Lysberg Solum / TT
Vårvärmen är inte här för att stanna.

Solen kommer att dominera i hela landet med några få undantag i Småland och södra Norrland, där det kan vara lite moln. Men enligt meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.se ska vi inte vänja oss vid de höga temperaturerna riktigt än.

I klartext: Vårvärmen är inte här för att stanna.

– Nej, inte mer än par dagar till.

Typiskt för april

De som hoppas på sol i helgen får alltså tänka om. Kallare och ostadigare luft kommer att ta över under slutet av veckan, enligt Sjöstrand.

Under fredagen blir det kyligare och molnigt i söder med en del regnskurar. Även i norr blir det främst molnigt, och regn väntas vid kustbandet.

Foto: Johan Nilsson / TT
Regn väntas på flera håll i landet.

Till helgen kommer det var molnigt i så gott som hela landet. Temperaturen väntas ligga runt 10–15 grader i söder och mellan 0–8 grader i norr under fredagen och helgen.

– Även om det blir mellan fem och tio grader lägre temperaturer i helgen än under veckan så är det här ganska typiska temperaturer för att vara april, säger Mikael Sjöstrand.

Regn och hagel

De nordliga vindar som väntas under lördagen gör också att det kan passera regnskurar med inslag av hagel i östra Svealand och på Gotland under lördagen. Under söndagen kan också en del regn röra sig in över Svealand och Götaland.

Och än syns tyvärr inget starkt tecken på solens återkomst efter helgen heller.

– När vi går in i nästa vecka och i början av maj kommer det att vara mer ostadigt väder. Men i och med att det har varit torrt en längre period så skulle det vara bra för naturen med ordentligt regn innan värmen kommer tillbaka, konstaterar Mikael Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE