Berlin och Rom planerar avtal om migranter

avTT

Foto: Kerstin Joensson/AP/TT
Italiens inrikesminister Matteo Salvini (till vänster) och hans tyske kollega Horst Seehofer (till höger) i Innsbruck i Österrike.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och hans italienske kollega Matteo Salvini planerar att ett bilateralt migrantavtal ska vara på plats till månadsskiftet juli-augusti, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Seehofer och Salvini träffades i österrikiska Innsbruck i onsdags kväll inför torsdagens EU-inrikesministermöte, och diskuterade då den framtida överenskommelsen, som bland annat går ut på att asylsökande som tidigare registrerats i Italien ska skickas tillbaka dit om de tar sig till Tyskland. Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, kräver å sin sida att EU skyddar sin yttergräns, och betonar att Italien inte tänker ta tillbaka en enda person innan så är fallet.

Stämningen var "väldigt lösningsorienterad", säger Seehofer om mötet, som följer på en uppgörelse mellan de tyska regeringspartierna om att få till återvändaravtal med andra EU-länder för att minska invandringen till Tyskland. Han hade tidigare hotat med att både avgå och stänga Tysklands gränser om inte förbundskansler Angela Merkel skulle gå honom till mötes.