Polisjakt slutade i sjön – en man gripen

avFanny Westling, Sebastian Laneby, Hans Österman

NYHETER

Polisen sköt skarpt i jakten på en misstänkt biltjuv – som sedan greps när han simmande i Baggensfjärden.

Många blev vittne till hur mannen försökte springa från polisen när skott ekade i bostadsområdet i Nacka.

– Mannen riktade vapen mot polisen, säger Towe Hägg presstalesperson på polisen Stockholm.

Det hela började klockan 21.19 när polisen skulle kontrollera en bil i Nacka. Föraren vägrade att stanna, vilket resulterade i en biljakt.

Föraren lämnade bilen i bostadsområdet Järla och sprang upp på en bro. På filmer som Aftonbladet tagit del av ser man en person springa på bron och hör skott avlossas.

– Mannen riktade vapen mot polisen i Järla och då avlossade polisen skott mot honom, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisregion Stockholm.

Enligt polisen blev ingen skadad, men på en film som Aftonbladet tagit del av syns en flyende man falla till marken gång på gång – till synes skadad i ett ben.

– Jag hörde bilar sladda och sedan såg jag att det avlossades skott, säger en person som bor i närheten till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: HANS ÖSTERMAN

Greps i vattnet

Efter det hotade mannen till sig en ytterligare bil i Järla. Den hittades senare under kvällen efter att mannen gripits.

– Vi har hört personen som äger den bilen, säger Towe Hägg.

Vid en påfart till Järlaleden vid Saltsjö-Järla station hade polisen initialt spärrat av kring två till synes kvaddade bilar. På gräset satt dessutom två personer som polisen höll under uppsikt.

Samtidigt rådde stor polisaktivitet i området och jakten fortsatte.

Runt 22.30 greps polisen mannen, som är i 30-årsåldern, när han simmat ut i Baggensfjärden. Polisen hade en gummibåt stående vid en småbåtshamn i Saltsjö-Duvnäs och det var från den båten som mannen plockades upp.

– Polisen dök upp med sina bilar. Det var inga sjöpoliser så en av oss hjälpte dem att köra båten, säger en anställd vid marinan.

Mannen greps flera hundra meter ut i fjärden.

– Det var odramatiskt. Han hade ingenstans att ta vägen, säger en vittne.

Mannen togs tillbaka till marinan där polisbilarna väntade. Han sattes i handfängsel och kunde gå obehindrat när poliserna tog honom i land.

– Men han klagade över att han hade ont i en hand, säger vittnet.

Polisen har inlett förundersökning om grovt vapenbrott och grovt olaga hot. Den gripne mannen är förd till sjukhus för kontroll då han själv uppgav att han ramlat och fått yrsel, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Towe Hägg arbetar polisen utifrån teorin att mannen som greps i vattnet är samma person som inledningsvis inte ville stanna bilen i Järla. Både den första bilen som gärningsmannen lämnade och den som han hotade till sig efter skottlossningen ska undersökas av tekniker.

Utöver det är två personer hämtade till förhör.

Polisens råd: Så här ska du göra om du hör skottlossning 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka

Brott