Mejla

Wolfgang Hansson

Wolfgang Hansson: En politisk jordbävning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

BRYSSEL. De högerextrema framgångarna var väntade ändå kom de som en chock. En politisk jordbävning.

Ukips, Nationella Fronten och andras starka resultat borde vara en väckarklocka för de etablerade partierna.

Men de kommer troligen att fortsätta slå dövörat till eftersom de i Bryssel kan blockera extremisterna trots vinnarvågen.

Signalen till politikerna i EU från dessa grupper är tydlig. Mindre makt åt Bryssel, restriktioner för den fria rörligheten och mindre invandring.

Ändå kommer de etablerade partierna förmodligen att ignorera valresultatet. Genom att samarbeta om mycket av lagstiftningen kan den konservativa partigruppen EPP och den socialistiska strunta i den hord av EU-fientliga som nu intar parlamentet.

Det är bara när de stora är oense som extremisterna kan få något inflytande.

Måste skapa fler jobb

De etablerade partierna tröstar sig med att många människor proteströstat. Väljarna vill egentligen inte alls ha Nationella Fronten eller Gyllen gryning vid rodret. Så fort Europas ekonomi börjar rulla igen och arbetslösheten sjunker så kommer extremist- och missnöjespartierna att försvinna.

Så resonerar de stora partigrupperna.

Problemet är att väldigt lite i dagsläget tyder på att politikerna kan lösa den djupa kris som Europa hamnat i. Tillväxten är fortsatt låg eller rentav negativ i en rad länder. Positiva tecken finns men de är få. Ingenting tyder på att rekordarbetslösheten är på väg att minska.

Valresultatet borde få de etablerade partierna att vakna. Att inse att de måste anstränga sig mer för att hitta lösningar på de problem som människor runtom i Europa upplever. För att kunna få acceptans för en generös invandringspolitik måste de skapa fler jobb.

Annars är risken överhängande att det kommer in ännu fler extremister vid nästa EU-val.

Högerextrema får svårt att samarbeta

En faktor som bidrar till att minska nykomlingarnas inflytande är den interna splittring som kännetecknar extremistpartierna.

Redan före valet deklarerade brittiska Ukip att de inte kan tänka sig att samarbeta med Marine Le Pens Nationella Fronten därför att den är alltför mörkbrun. Marine Le Pen har å sin sida uteslutit samarbete med grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobbik.

Så trots att de stora framgångarna i EU-valet blir de svårt för högerpopulister och högerextrema att samlas i en och samma partigrupp. I EU-parlamentet är det bara när partierna ingår i en större grupp som de kan få verkligt inflytande. Det krävs minst 25 ledamöter från sju olika länder för att bilda en grupp.

Väljarna längst till höger sände ett budskap men det fanns andra.

I Grekland firade vänsterpartiet Syriza stora framgångar. Resultatet kan tvinga fram nyval i det EU-land där risken för finansiell härdsmälta fortfarande är störst.

Extremhögern gick fram men de konservativa gick tillbaka. Högern EPP är fortfarande största partigrupp men vänstern knappade in.

Europa är som en krabb sjö där vågorna slår in från många olika håll samtidigt. Valdeltagandet på i snitt 43 procent är pinsamt lågt för ett så viktigt val.

Publicerad: