Kartläggning: 6 700 har dödats i Burma

avTT

1 av 3 | Foto: Wong Maye-E/AP/TT
Flyktinglägret Jamtoli i Bangladesh i november.

Minst 6 700 rohinghyer – däribland 730 barn – dödades under den första månaden efter att den burmesiska militären satte i gång sin militäroffensiv i delstaten Rakhine i slutet av augusti.

Det hävdar organisationen Läkare utan gränser (MSF), som intervjuat överlevande som flytt till Bangladesh. Siffran är markant högre än de 400 dödsoffer som myndigheterna i Burma lagt fram, rapporterar BBC.

"Vad de berättade för oss var chockerande, både att så många av dem rapporterade att en familjemedlem dödats, och på det sätt de uppges ha dödats eller skadats", säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för MSF, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste dödsorsaken var enligt organisationen skottskador, som stod för 69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen. Näst vanligast var att människor bränts ihjäl, enligt kartläggningen.

"Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem", säger Sidney Wong.

Sedan oroligheterna började har över 647 000 rohingyer flytt från Burma till Bangladesh. Organisationen uttrycker stark oro för situationen för de som är kvar i Rakhine.

"Än i dag fortsätter människor att fly från Myanmar (Burma) till Bangladesh och de som lyckas ta sig över gränsen rapporterar att de har utsatts för våld de senaste veckorna", säger Sidney Wong.

ARTIKELN HANDLAR OM