Mejla

Fredrik Virtanen

Konsumentmakt – byt affär, byt bank

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Limpan på mitt Ica kostade 40  kronor. En helt vanlig limpa, inte ”ekologisk, hembakt på en surdeg från 1800-talet”. En ordinär limpa, 40 kronor, katshing i kassan!

Jag bor mitt i landets huvudstad där både löner och hyror är högre än genomsnittet så det är i sin ordning att jag betalar mer. Men inte 40 galna spänn. Det är inte konstigt att allt fler svenskar bakar sitt eget surdegsbröd – man behöver ­inte ens köpa jäst, bara mjöl – för c­irka 5 kronor limpan.

Men innan alla börjar baka själva så lär Ica:s miljardvinster fortsätta regna in. Vissa Ica-handlare tjänar långt mer än vd:arna i Stockholmsbörsens största bolag.

Ica Maxi Göteborgs ägare Rolf Karlsson plockade ut 29 miljoner kronor – cirka 125 gånger mer än hans kassörskor tjänar – ur sitt bolag, rapporterade Dagens Nyheter 2009. Sveriges tio vinstrikaste Ica-handlare tog ut över 130 miljoner kronor ur sina bolag – utöver sina vanliga vd-löner på cirka 700 000 kronor om året.

Genomsnittslönen för ett 25-årigt kassabiträde i riket är cirka 17 700 kronor i månaden, enligt ­Lönestatistik. Samtidigt som Carl-Johan och ­Carina Ståhle på Ica Kvantum i Kungens ­kurva gav sig själva 23 miljoner kronor i utdelning.

Ändå är Ica ett folkkärt företag. De klarade köttfärsskandalen lika galant som Ingvar Kamprad klarat sitt naziförflutna och skatte­planerande i Lichtenstein.

Inte minst tack vare den mysiga­ ”Ica-Stig”-reklamen är Ica lika mycket folkhemmet som Ikea.  Detta trots – eller snarare tack ­vare; den nya (M)edelklassen älskar vinnare – det stående skämtet ”Åtta av tio Ferrari körs av en Ica-handlare”.

Under hösten har debatten om ­girighet varit hetare än på länge. Det beror på att klyftorna mellan de som har mest och de som har minst växer. Själv hade jag ­inte märkt Ica i debatten, men det har Kenneth Bengtsson, vd- och koncernchef i Ica AB.

– Det tjatas i ­medierna om miljon­stinna förmögna handlare, men jag kan i dag avslöja att 200 av landets 1 342 Ica-butiker går med förlust, sa Kenneth Bengtsson till Nya Wermlands-Tidningen den 21 oktober. (Bengtsson själv tjänade 14 miljoner kronor 2009 men har ingen Ferrari, dock ­privatchaufför.)

Låt mig gissa att en av de 200 Ica-butikerna som går med förlust är mitt Ica. Mitt före detta Ica. Självklart handlar jag inte där längre. 40 kronor för en limpa? Har jag stämpeln ”frallskalle” i pannan?

På mitt Konsum kostade i går en motsvarande och lika god limpa 23 kronor.

På samma vis skulle jag, om jag var Nordea-kund, använda min lilla konsumentmakt till att byta bank till en som inte ger ­sina toppchefer monsterlöner samtidigt som banken är formidabelt usel på att förvalta kundernas fonder – men geniala på att ta ­betalt.

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN