Loeb vann – tack vare stallordern

avAnna Andersson

Publicerad:

”Var den bästa lösningen”

Foto: GETTY IMAGES
Sebastien Loeb (t h) och hans kartläsare Daniel Elena.

Sebastien Loeb vann sin sjunde seger i Argentina.

Tack vare en stallorder.

När Petter Solberg kraschade under fredagen så låg vägen öppen för Citroën med Mikko Hirvonen och Sebastien Loeb. Efter en stallorder kunde Loeb gå förbi Hirvonen och i mål var han 15 sekunder före sin stallkollega.

– Det är helt otroligt. Det är verkligen imponerande att kunna vinna ett så tufft rally sju gånger i rad, säger Sebastien Loeb till motorsporttotal och stallordern förklarade stalllchefen Yves Matton så här:

– Jag pratade med båda förarna och de tyckte också att detta var den bästa lösningen. Vi har inte råd att riskera en dubbelseger för att de slåss på banan.

Sebastien Loeb kommenterade inte beslutet, medan Mikko Hirvonen som fick lämna plats för sin stallkollega sa:

”Förstår beslutet”

– Efter Portugal är det viktigt för oss att ta så många poäng som möjligt, det hade varit härligt att få kämpa på banan, men jag förstår beslutet och jag ska försöka ta så många poäng som möjligt.

Fransmannen har nu också övertaget i VM, som han leder med 18 poäng före Petter Solberg, Ford. Det var faktiskt norrmannen som imponerade mest i Argentina. Han hade ledningen när han kraschade under fredagen och an fick starta om med ett tidstraff på 15 minuter. Han var då elva i sammandraget, men körde upp sig till plats sex - och vann nio av de avslutande tio specialsträckorna. Han vann dessutom den avslutande powerstagen.

– Med tanke på vad som hände under fredagen måste vi vara nöjda med en sjätteplats. Att vinna alla sex specialsträckorna och powerstagen den avslutande dagen var perfekt. Jag är väldigt nöjd med det vi lyckades prestera i går och i dag. Fredagen var den tuffaste dagen som jag har haft på länge, men det visar att man aldrig ska ge upp, säger Petter Solberg.

Bäste Fordförare var norrmannen Mads Österberg som kör i par med Jonas Andersson. De var trea i tävlingen sedan Dani Sordo, Ford, tvingats bryta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport