KD-ledaren om migrationssprickan: Problematiskt

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ebba Busch Thor tycker det är problematiskt att Alliansen är oense i en så viktig fråga som migration.

Att Centerpartiet tänker rösta med regeringen om ensamkommande kallar hon olyckligt:

– Lagstiftningen är omoralisk och orättvis, säger KD-ledaren i Partiprogrammet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gästade Aftonbladets ”Partiprogrammet” på onsdagskvällen. Hon upprepade då sin kritik mot Centerpartiet, som meddelat att man tänker rösta för regeringens omdiskuterade förslag om ensamkommande.

– Jag tycker det är olyckligt och jag beklagar det. Propositionen har fått stentuff sågning ifrån lagrådet och jag menar att lagstiftningen är omoralisk och orättvis, Ebba Busch Thor.

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
KD-ledaren Ebba Busch Thor i ”Partiprogrammet”.

En orättvisa hon lyfter fram är att familjer inte tillåts att återförenas medan de som fått avslag på sin asylansökan flera gånger i och med förslaget får en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Familjeåterförening är en av flera frågor på migrationsområdet där Alliansen inte har en gemensam linje. Ebba Busch Thor säger att hon är övertygad om att Alliansen kommer att komma överens i flera svåra frågor, samtidigt anser hon att det är problematiskt att det är på migrationsområdet som sprickan visar sig.

Inget fullständigt svar innan valet

– Vi är fyra partier, vi måste få tycka olika i olika frågor, sedan kan jag ha åsikt om vilka vi borde tycka lika i.

Hon fortsätter:

– Det finns många som vill deklarera Alliansens död och är glada över att fokus handlar om det, inte om det går bra eller dåligt för Sverige.

Väljarna kan däremot inte förvänta sig att innan valet få ett fullständigt svar på vad Alliansen kommer att driva för migrationspolitik, enligt Ebba Busch Thor.

– Man kommer få svar på delar av inriktningen, men något fullödigt manifest kommer vi inte ge på något enskilt område, inte heller migrationspolitiken, sa hon efter Partiprogrammet.

Har du sagt till Annie Lööf att du tycker Centerpartiets besked är olyckligt?

– Ja, hon vet min hållning sedan tidigare och vad jag hade hoppats på att de skulle landa på.

Måste ta sitt ansvar om KD åker ur riksdagen

KD-ledaren fick i Partiprogrammet flera frågor om det låga opinionsstödet. Hon antydde att hon kommer att avgå om partiet åker ur riksdagen.

– Som ledare måste man alltid ta det yttersta ansvaret. Lyckas vi inte i höst då har jag inte lyckats med min uppgift. Men jag är övertygad om att vi kommer att lyckas.

På den direkta frågan om hon tänker avgå sa hon däremot senare:

– Det tänker jag ta med mitt parti.

Publicerad: