Sebastian Vettel på pole position i Kinas GP

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

VM-ledaren är i form.

Sebastian Vettel har pole position i Kinas GP.

– Fantastisk bil, jag hade verkligen roligt på banan, säger VM-ledaren.

Fyra år i rad har Mercedes haft pole position i Kinas GP, men i år slog Sebastian Vettel till med ett nytt banrekord ( 1:31.095 )

– Jag var nöjd med hela varvet. Bilen var fantastisk den blev bara bättre och bättre under kvalet, säger Sebastian Vettel när han står på start- och målrakan efter kvalet.

– Jag visste att jag gjorde några misstag på det första varvet, men insåg också att om jag fick till ett bra varv utan problem och hade lite material så skulle jag kunna trycka på.

Vettel före Räikkönen i Kina

Det gjorde han och Vettel var åtta hundradelar före kollegan Kimi Räikkönen.

– Det var okej, men tydligen inte tillräckligt bra och det var inte det resultatet som jag ville ha. Vi får se vad jag kan göra i morgon, säger finländaren som vann VM med Ferrari 2007.

– I racet ska jag göra allt jag kan, hålla mig borta från problem och sedan får vi se hur långt det räcker.

Finländaren Valtteri Bottas körde snabbast av Mercedes förare och var trea i kvalet, medan den regerande mästaren Lewis Hamilton var fyra i kvalet för andra helgen i rad. Det gör att Ferrari har första startled och Mercedes andra - och samtliga fyra förare startar på samma gummiblanding - soft.

– Jag är överraskad över att skillnaden mellan oss är så stor, säger Sebastian Vettel till tysktalande journalister.

– På den här banan måste du göra allt rätt, gör du inte det och ligger lite, lite snett tappar du tid direkt. Jag är inte speciellt överraskad om det försprång vi hade i dag är borta i morgon och det blir ett väldigt jämnt lopp mellan alla tre toppteamen.

Red Bulls båda förare Max Verstappen och Daniel Ricciardo startar i tredje led.

Sebastian Vettel på pole position i Kinas GP
Foto: ALY SONG
Sebastian Vettel på pole position i Kinas GP

Miss av Ericsson - sist i kvalet

För Marcus Ericsson, som tog poäng i Bahrain förra veckan, var det ett tyngre kval i Kina. Han gjorde en miss i den näst sista kurvan på sitt sista försök och hade den 20:e och sista tiden i Q1.

– Det var ett lite rörigt kval för mig , det första varvet var inte helt prefekt och på det andra varvet var det gulflagg. På det sista var det allt eller inget och där låste jag upp innan hårnålen och då var varvet över, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Jag tror inte att vi har farten för att nå Q2, vi fick ut det mesta av bilen. Kanske fanns det någon tiondel mer om jag hade fått ihop de två sista kurvorna. Det känns inte som om vi har farten för ett varv, men jag är ändå hoppfull inför morgondagen.

Han straffades även av tävlingsledningen med fem platsers nedflyttning för att han förbättrade sin tid när det var gulflagg, men eftersom han ändå hade den sämsta tiden spelar det ingen större roll. Han startar Kinas GP från sista startruta, hans teamkollega Charles Leclerc var 19:e man och står också i sista led.

– Jag är nöjd med kvalet för första gången i år, säger Leclerc som efter att ha fått stryk av Ericsson i två kval nu var den starkaste av Saubers förare.

– Dessutom brukar vi vara bättre i racet än i kvalet, det blir spännande att ve vad vi kan lyckas med i morgondagens race.

Kinas GP startar klockan 08.10 i morgon söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad: