”Henke” tillbaka som hjälte

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

DALLAS. Först fick han, mycket överraskande, skulden för den pågående krisen av sin coach.

Sedan gick Henrik Lundqvist, med benägen assistans av landsmannen Mika Zibanejad, ut och fixade New York Rangers första seger på ett par veckor.

– Vad som än händer kan vi bara fortsätta kämpa. Det är fortfarande bara några poäng upp till strecket , säger han efter 4-3-triumfen mot Calgary.

Så sent som i torsdags – dagen efter den hårresande kollapsen mot Boston – meddelade Rangers general manager Jeff Gorton och presidenten Glen Sather att man insett att den nuvarande truppen inte har någon chans att vinna Stanley Cup och att man därför ger upp den här säsongen och genom att trejda bort ett koppel gamla trotjänare tänker försöka bygga nytt för framtiden istället.

1 av 2 | Foto: TT

Inte kul alls, verkar det som att coachen Alain Vigneault tycker.

Under en emotionell presskonferens innan nattens hemmamatch mot Calgary gjorde han klart att han fortfarande satsar på att ta Blueshirts till slutspel – och samtidigt passade han på att ge målvakterna Henrik Lundqvist och Ondrej Pavelec skulden för att säsongen havererat.

Började på bänken

– Om de varit lite mer konsekventa i sitt spel hade vi inte varit i den här situationen, hette det.

Med tanke på att motståndarna tillåtits avlossa fler skott på Lundqvist än någonsin tidigare, och han efter en något darrig start ändå jabbat upp utmärkta siffror i statistiken, är det ett minst sagt anmärkningsvärt uttalande.

Men det verkar inte ha stört den blågule klubbikonen nämnvärt.

Han fick börja på bänken mot Flames, men när Pavelec gick sönder efter en period hoppade han in – och ledde Rangers till första segern sedan förra månaden.

– Jag är inget stort fan av att hoppa in mitt i matcherna, jag har specifika förberedelser innan jag spelar och kände mig lite obekväm de första minuterna. Men vi var bra ikväll, jag älskar hur de unga backarna uppträdde, säger ”Henke” när han möter media efteråt.

Zibanejad gjorde mål

– Det var en viktig seger och känslan här inne är plötsligt helt annorlunda. Vad som än händer kan vi bara fortsätta kämpa. Det är fortfarande bara några poäng upp till strecket.

Mika Zibanejad hade även han stor del i att den betungande förlustsviten bröts.

Det var han som i ett powerplay 12.41 in i tredje perioden prickade in den avgörande 4-3-pucken.

– Skönt att man bidra med ett viktigt mål. JT Miller slog en väldigt bra passning och jag fick bra träff på direktskottet, hälsar han i ett sms.

– Med tanke på vad som skett de senaste dagarna känns det överhuvudtaget väldigt skönt att vi kunde vinna. Vi i laget känner att vi inte tänker ge upp med tanke på hur nära vi ändå är.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!