”Det är för jävligt vilka domare vi får”

Av: Daniel Grefve

Publicerad:
Uppdaterad:

SM-silver – då toksågade Elfsberg domaren

Foto: svt

Brynäs förlorade SM-finalen – efter mängder av utvisningar.

Utvisningar som laget inte var nöjt med.

– Det är för jävligt vilka domare vi får till varje SM, säger Joa Elfsberg.

Halvvägs in i matchen gav Joa Elfsberg sitt Brynäs ledningen med 1–0 i SM-finalen mot Segeltorp.

Men efter det drabbades laget av hela fyra utvisningar på mindre än sex minuter. Något som Elfsberg, som själv blev utvisad för en interference, inte var nöjd med.

– Det är för jävligt vilka domare vi får till varje SM. Bara för att det är SM ska det vara damdomare, det är löjligt alltså. Ta hit ett par domare som är duktiga på att döma istället, sade hon till SVT efter den andra perioden.

”Ska vara en domare som kan döma”

Hon tycker inte att det borde vara ett krav på att det ska vara kvinnliga domare.

– Det spelar ingen roll om det är en kvinnlig eller manlig domare. Det ska vara en domare som har dömt damhockey mycket och som kan döma damhockey. Inte bara för att man är kvinna ska man komma hit och döma en match, säger hon, och förklarar att det är toleransen för det fysiska spelet som var för litet.

– Vi får ju inte tacklas, som det heter, men vi får ju fortfarande spela fysiskt, och det är många som blåser direkt det smäller. Det enda som inte är tillåtet är ju open ice-tacklingar, resten ska ju vara tillåtet.

Utvisning i sudden

I den tredje perioden dömde Annica Flodén inte en enda Brynäs-utvisning, men väl en för Segeltorp. Det hjälpte dock inte för Brynäs, utan istället kunde Erika Holst kvittera för Segeltorp.

Men i förlängningen återupprepades historien. 9.34 in i perioden stod Angelica Lorsell för en tackling på en en Segeltorpspelare som var invid sargen. Domaren dömde utvisning, till Brynäs stora missnöje.

– Jag tycker inte att det är utvisning. Vi har fått tackla hela tiden, så varför ska det där vara utvisning, undrar Brynäs målvakt Sara Grahn.

Och 1.02 in i det numerära överläget kom även avgörandet. Josefine Jakobsen stod för ett vasst handledsskott som letade sig förbi Sara Grahn i målet.

”För luddig regelbok”

Efter matchen var Brynäs spelare riktigt missnöjda med domaren och stod hos henne och protesterade.

– Domaren håller jättedålig klass och det är bara åt ena hållet tycker jag, säger Sara Grahn.

SVT:s expertkommentator Mikael Renberg höll med om att utvisningen var tveksam.

– Det där har man sett många, många gånger i den här matchen utan att det har blivit utvisning, sade han, men poängterade att han tycker att regelboken är för dåligt skriven.

– Regelboken är väldigt luddig. Vad är tillåtet? Vad är fysiskt spel och vad är tackling? Det måste vara väldigt svårt att vara domare med den här regelboken.

– Damhockeyn måste diskutera igenom det här till nästa säsong, säger Mikael Renberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN