Försvunna ubåten: ”Chansen att de ska räddas är obefintlig”

avAdam Westin

Gårdagens livstecken från ubåten ARA San Juan, ljudet av verktyg som slogs mot skrovet, visade sig komma från havs- och djurlivet.

Författaren Vera Efron, som skrivit en bok om ubåten Kursk, dömer ut chanserna att hitta besättningsmedlemmarna vid liv.

– Jag tänker på de stackars anhöriga. Det är verkligen en tragedi, chansen att de ska räddas är obefintlig, säger Vera Efron.

1 av 3 | Foto: Marina Devo / TT / NTB Scanpix
Lärare från en skola hänger upp en skylt i Argentinas färger med texten: ”ARA San Juan, vi väntar på dig”.

Allt mindre tyder på att de 44 besättningsmedlemmarna i den argentinska ubåten ARA San Juan kommer att hittas vid liv.

Kort innan kommunikationen bröts med ubåten i onsdags rapporterade besättningen om ett haveri. Den befann sig då cirka 430 kilometer från Argentinas kust.

– Du kan ju föreställa dig att i en elektrisk dieselubåt hänger allt på elektronik och el. Om det är något fel i ett elsystem blir det kolsvart på en gång, säger författaren Vera Efron.

Syret börjar ta slut

Vera Efron har skrivit boken Farväl min Kursk om när 118 människor dog i den ryska atomubåten som exploderade och sjönk i Barents hav år 2000.

Sökandet har gått in i en kritisk fas.

I går sade en talesperson för den argentinska flottan att syret räcker i sju dagar, om ubåten är under ytan. I morgon har den tiden gått.

– Efter en lång tids sökande är det möjligt att hitta dem, men inte nu. Båten är troligtvis på drift någonstans med strömmen. Det är väldigt djupt vatten och den är omöjlig att hitta. Man kan aldrig säga att sannolikheten är noll, men näst intill, säger Vera Efron.

Hårt väder vid Patagoniens kust

Samtidigt är det mycket hårt väder vid Patagoniens kust, där den stora internationella sökinsatsen är inriktad. Argentinska marinen släppte i går en film som publicerats i The Guardian, som visar sex meter höga vågor.

– Det är omöjligt i det här vattnet att hitta ubåten. De har inte skickat upp en livboj med radiosändningssignaler, så något hemskt har hänt, säger Vera Efron.

Varken de larmsignaler som det rapporterades om i helgen, eller gårdagens uppgifter om att amerikanska marinen uppsnappat ljud som lät som verktyg som slogs mot skrov via ekolod, har kunnat verifieras eller ge någon framgång i sökinsatsen.

Efter en analys tros de senare ha varit ljud från havs- och djurlivet.

– Det absolut grymmaste är att de sitter där, instängda, i fyragradigt vatten. Jag tänkte på de stackars anhöriga.  Det är verkligen en tragedi, och chansen att de ska räddas är obefintlig, säger Vera Efron.

 

LÄS OCKSÅ: Kursk – de lämnades att dö på 108 meters djup

ARTIKELN HANDLAR OM