1973: Tobias Berggren

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fr.v. Agneta Pleijel , Gunder Andersson, Gunilla Boethius, litteraturpristagaren Tobias Berggren, Britt Arenander, Jacob Branting, Karl Vennberg och Axel Liffner.
Fr.v. Agneta Pleijel , Gunder Andersson, Gunilla Boethius, litteraturpristagaren Tobias Berggren, Britt Arenander, Jacob Branting, Karl Vennberg och Axel Liffner.

KULTUR

Tobias Berggren föddes 1940 och är verksam som författare, i vår (2008) utkommer boken Intifada.

Berggren har sedan debuten 1969 med Det nödvändiga är inte klart utkommit med nio böcker: Den främmande tryggheten, Namn och grus, Resor i din tystnad, Gemensam vårdnad, Bergsmusik, Threnos, 24 romantiska etyder, Rymden ikväll, alla stjärnorna, Fält och legender.

Berggren fick Aftonbladets litteraturpris redan 1973, vilket motiverade med bland annat följande ord:

"Med bara tre diktsamlingar bakom sig sedan debuten 1969 har Tobias Berggren redan förmått inta en central position i dagens svenska lyrik. Det har knappast skett på något förföriskt vis. Tvärtom: hans poesi kan kännas ovig och tung, mer lik vetenskapligt utformade instrument för bergsborrning än munter pick-nick-rekvisita. Det lättsinniga och melodiösa, en traditionell linje i svensk poesi, kan här kännas avlägset.

Men Berggrens poesi är utformad för sitt ändamål, och inrymmer på egna villkor en musikalitet och ett bildspråk av häpnadsväckande skönhet. Han står i förbund med en tradition, men med en självständighet och egensinnighet som gör hans röst unik. Förtrycket är konkret, liksom befrielsen. Däremellan ligger slagg och grus och hindrar sikten.

Lika lite tillfälligt som något annat i Tobias Berggrens poesi är hans val av titel till den senaste diktsamlingen, den som heter Namn och grus. Namnet, benämningen, är det första nödvändiga steget mot befrielsen. Bergrens poesi strävar efter en exakthet i analysen som gör den komplex och tät – men också tydlig för den som ger sig tid att gå in i den på allvar."

Andra priser: Svenska Dagbladets litteraturpris, Bellmanpriset, De Nios stora pris.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.