Enkelt igen för Finland

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

– men snart blir det mycket tuffare

På attack Finland gick på attack direkt mot Danmark och kunde till slut vinna med klara 6–2. Här är det Niko Kapanen som försöker överlista Danmakrs målvakt Michael Madsen.
Foto: REUTERS
På attack Finland gick på attack direkt mot Danmark och kunde till slut vinna med klara 6–2. Här är det Niko Kapanen som försöker överlista Danmakrs målvakt Michael Madsen.

Två enkla segrar i starten.

Nu kommer det svåra för Ville Peltonen och hans Finland.

Hemmanationen Ryssland.

– Det ska bli roligt, en stor utmaning för oss, säger Peltonen.

5–0 i öppningen över Ukraina följdes på söndagen upp med 6–2 mot Danmark i det nordiska derbyt.

Den finländske lagkaptenen, till vardags i Florida, svarade för ett mål och två assist. Han gladde sig framför allt över farten i spelet och spelet i numerärt överläge som gav fyra mål. Dessutom gjorde laget ett mål i box play.

– Power play-spelet blir allt viktigare ju längre fram i turneringen vi kommer, säger han.

Nu väntar Ryssland i gruppfinal på tisdag.

– Då måste vi vara vassa och ta vara på våra lägen. Vi måste spela bra defensivt och kommer att satsa på kontringar, säger Peltonen.

Den finländske stjärnan gör sitt tolfte VM och var guldmakaren 1995 i Globen då han gjorde hattrick när Sverige besegrades i finalen med 4–1. Det är Finlands hittills enda VM-guld.

– Det är en stolthet att bära den här tröjan, säger han och klappar sig över bröstet på den finländska tröjan där lejonet finns.

– Vi vill vinna igen.

Och kanske ta revansch för slutet av NHL-säsongen. Hans Florida missade slutspel och Peltonen, som gjorde en säsong i Frölunda 97/98, arresterades av polisen efter en blöt festnatt med laget. Han tvingades att be om ursäkt offentligt – men klubbens förtroende är ändå stort för honom. Bara några dagar efter incidenten skrev han ett nytt tvåårskontrakt med Panthers.

I grupp B tog Tjeckien sin andra raka seger genom att enkelt besegra Österrike med 6–1.

För hemmanationen Ryssland var mötet med grannlandet Ukraina som en promenad i parken, även om de första stegen var vingliga eftersom Ukraina fick ta ledningen. Möjligen väckte det ryssarna som sedan gick fram till 8–1 (2–1, 3–0, 3–0), målen fördelade på lika många spelare. Nu leder ryssarna grupp D efter två spelade matcher.

USA behövde heller inte förta sig för att göra 5–1 (3–0, 2–0, 0–1) på Vitryssland i grupp B.

TT

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!