Ska bli mer som Marit Björgen – hyllas nu av norskan: ”Wow!”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Ebba Andersson har blivit starkare - och det finns mer att utveckla.

Förebilden: Marit Björgen.

– Det var trevligt att höra. Hon har tagit ett stort steg i sommar och höst så det blir spännande att följa henne, säger den norska stjärnan till Sportbladet.

I våras avslutade Marit Björgen en lång och mycket framgångsrik karriär i skidspåren.

Hon har under sina år gjort sig känd för en mycket stark åkning, med en effektiv teknik.

Det är just Marit Björgen som är en förebild för Ebba Anderssons i gymmet.

Planen är att göra den 21-åriga svenska skidåkaren mer "vridstyv".

1 av 2

Arbetet har inletts i samband med att Stefan Thomson, som ligger bakom Charlotte Kallas fysiska förvandling de senaste åren, har kommit in i landslaget.

Ebba Andersson, som var tvåa i går efter Therese Johaug, har redan blivit starkare.

– Jag har haft ett mer strukturerat upplägg kring styrketräningen i år. Jag tycker att det har funkat väldigt bra med Stefan, som har varit lite ansvarig för den biten. Det har varit nyttigt för mig för det kanske inte är där som jag har haft min främsta styrka tidigare, säger Ebba Andersson.

Får du ut mer av din teknik i åkningen?

– Jag tycker det. I och med att jag känner mig starkare och mer stabil kan jag få till vissa tekniska detaljer bättre än tidigare. Jag känner mig mig generellt sätt starkare. Det i sig är en förutsättning att åka skidor fort, säger Ebba Andersson.

Stefan Thomson utvecklar hur de jobbat med förbättringspotentialen hos Ebba Andersson, som redan har en väldigt hög kapacitet gällande syreupptag.

1 av 2 | Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I kartläggningen av henne har man sett att styrkebiten går att utveckla.

– Hon är ung så det finns mer att hämta, men hon har redan tagit steg. Vi har jobbat för att hon ska bli starkare i överkroppen och mer stabil. Det handlar om bål och mycket fokus på höftpartierna, säger Stefan Thomson.

Finns det ännu mer att göra på den fronten?

– Det finns en stor potential hos Ebba och det finns mer att hämta där. Det kommer att gå i steg. Man törs inte utveckla så mycket på styrkebiten under tävlingssäsongen.

Han berättar om tankarna kring att närma sig Björgen-styrka.

– Vi kollade mycket när hon Marit när hon var som bäst. Hur trött hon än var så var hon alltid stabil. Vi har försökt att jobba så med de här tjejerna också och det tycker jag att man ser på Ebba. Nu bli det inte det där krängandet. Jag tycker att det ser bra ut och även om hon blir trött så lyckas hon hålla i tekniken, säger Stefan Thomson.

”Tänkte bara wow”

Efter Ebba Anderssons andraplats i går träffade Sportbladet just Marit Björgen på skidstadion i Lillehammer.

38-åringen väntar sitt andra barn, men följer skidsporten nära. Hon har noterat den svenska framfarten och hon har sett Ebba Anderssons kliv.

– Jag såg Ebba förra helgen och tänkte wow, vem är det!? Hon har utvecklat både klassisk teknik och ser så alert ut, säger Marit Björgen.

De använder dig som en förebild styrkemässigt, hur ser du på det?

– Det var trevligt att höra. Hon har tagit ett stort steg i sommar och höst så det blir spännande att följa henne.

Hon är bara 21 år, tror du att hon kan bli ännu starkare?

– Ja, det tror jag. Jag såg mycket som var väldigt bra i klassisk stil förra veckan.

Och klassisk stil är precis vad som gäller under söndagen, då minitouren i Lillehammer avgörs med en jakstart. Ebba Andersson startar som tredje åkare, 14 sekunder Charlotte Kalla och 12 sekunder efter Therese Johaug.

Publicerad:

LÄS VIDARE