Stor insats mot ultrakonservativa i Pakistan

avTT

Publicerad:
Khadim Hussain Rizvi, ledare för det radikala islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik, under en demonstration i Karachi i juli.
Foto: Fareed Khan/AP/TT
Khadim Hussain Rizvi, ledare för det radikala islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik, under en demonstration i Karachi i juli.

Pakistanska myndigheter har slagit ner mot hundratals anhängare till den hårdföre predikanten Khadim Hussain Rizvi, som varit drivande i våldsamma demonstrationer i landet.

Rizvi, som leder islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP), greps i fredags. Några timmar senare frihetsberövade polisen över 300 anhängare till partiet i provinsen Punjab i syfte att återställa den allmänna ordningen.

– Vi griper anhängare till TLP runt om i provinsen för att undvika motreaktioner efter gripandet av deras ledare, säger en talesperson för provinsstyret.

Bakgrunden är att Högsta domstolen i oktober beslutade att den kristna kvinnan Asia Bibi, som mot sitt nekande dömts till döden för att ha förolämpat profeten Muhammed, skulle släppas efter åtta år i fängelse. Beslutet utlöste omfattande protester ledda av TLP med krav på hårdare tag mot hädelse mot islam. En rad större vägar blockerades,vilket paralyserade delar av landet.

För att lösa situationen slöt regeringen en uppgörelse med islamisterna om att införa reseförbud för Bibi. TLP har hotat att åter ta till gatorna om hon tillåts att lämna landet.

Publicerad: