”Beror helt & hållet på vad Zlatan vill”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Hård kritik mot förbundet: Neandertalare

Zlatan Ibrahimovic har fått hård kritik för sina uttalanden kring damfotboll.

Nu riktar Henok Goitom, Bojan Djordjic och Nilla Fischer strålkastarljuset mot fotbollsförbundets hantering av frågan.

”Kan inte SvFF bara säga att deras värdegrund beror helt och hållet på vad Zlatan vill. Fegisar”, skriver Goitom på Twitter.

Zlatan Ibrahimovic förklarade häromdagen sitt uppmärksammade ”cykel-skämt” och uttalanden om damfotbollen i en intervju med Expressen. Nu får också Svenska fotbollförbundet kritik för hur de hanterat frågan.

”Fegisar”

Till en början valde ordföranden Karl-Erik Nilsson enbart att uttala sig via en intervju förbundet själva gjorde. Där valde Nilsson att inte ta avstånd från Zlatans uttalande.

Den 28 december valde ordföranden sedan att tala ut i Sportbladet och sa då:

– Var och en – ledare, spelare och funktionär – får ta ansvar för sina uttalanden i alla lägen, oavsett om de är positiva eller negativa. I det perspektivet lägger vi ingen munkavel på någon. Vi värderar inte heller de uttalanden som kommer, oavsett om de är positiva eller negativa. Däremot talar vi gärna själva om förbundets verksamhet och de ambitioner vi har i olika frågor.

Nu får förbundet kritik för hanterandet av AIK:s Henok Goitom.

”Värdegrund hit och värdegrund dit. Kan inte SvFF bara säga att deras värdegrund beror helt och hållet på vad Zlatan vill. Fegisar”, skriver Goitom på Twitter.

Fischer: Har ju varit bittra gamla män

Ett meddelande som Bojan Djordjic också publicerat med tillägget ”Neandertalare”. När Sportbladet läser upp kritiken från Goitom och Djordjic vill Karl-Erik Nilsson inte kommentera den.

– Precis som vi konsekvent har sagt den senaste tiden så kommenterar vi inte vad enskilda spelare, ledare eller funktionärer uttrycker i olika sammanhang. Det får faktiskt stå för dem. Vi vet vilka värderingar och beslut vi tagit och känner oss trygga med det. Vad enskilda spelare uttrycker har jag inga kommentarer till, säger Karl-Erik Nilsson.

I en intervju med Sveriges Radio ställer sig även damlandslagets Nilla Fischer sig frågande till hur Svenska fotbollförbundet bemött Zlatans utspel.

– Att inte fotbollsförbundet går ut och visar stöd för oss här och nu är väldigt märkligt, säger Fischer som även uttrycker sin besvikelse gentemot Ibrahimovic:

– Jag har tappat respekten för honom som person när han gör så här. Det finns massor av unga människor som lyssnar på honom och när han säger något så här skadar det väldigt mycket. Det är bara lågt och onödigt och jag förstår inte hur han tänker. Visst, många innan honom har pratat om damfotboll på det viset men det har ju varit bittra gamla män. Inte framgångsrika män som Zlatan.

Sportbladet söker Henok Goitom, Bojan Djordjic och Karl Erik-Nilsson för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM