Grova misshandeln ”ett pojkstreck”

Av: Staffan Dickson, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Internatskolan Lundsberg.

NYHETER

STOCKHOLM/STORFORS. Två pojkar ska under helgen fått ögonbindel, hållits fast och bränts på ryggen med ett hett strykjärn av ett stort gäng äldre elever på internatskolan Lundsberg.

I dag förhörde polisen de inblandade i den grova misshandeln.

Men skolans styrelseledamot Ulf Rehnmark betecknar det hela som ”ett pojkstreck” och ”missförstånd”.

Ulf Rehnmark, styrelseledamot.
Ulf Rehnmark, styrelseledamot.

Två elever misshandlades grovt under en så kallad nollning på Lundsberg i lördags. Nio elever mellan 15-18 år misstänks vara inblandade i misshandeln.

De båda eleverna, 14 och 15 år, hade precis börjat i nionde klass på elitskolan i Storfors.

Under lördagen kom ett stort gäng äldre elever till pojkarnas elevhem för att utsätta dem för en initiationsrit.

– De avvisas initialt av hemföreståndaren. Sedan gör de ett återbesök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen.

Tvingas ha ögonbindel

Enligt flera poliser med insyn i ärendet tog sig de äldre eleverna in i pojkarnas rum och satt ögonbindel på dem. De yngre eleverna blev sedan tillsagda att lägga sig ner på golvet. Sex personer höll sedan fast dem och de fick skjortorna uppdragna och brändes på ryggen med ett hett strykjärn.

Den 14-årige pojken fick så allvarliga brännskador att han fördes till Karlskoga lasarett, vidare till centralsjukhuset i Karlstad och sedan till Universitetssjukhuset i Örebro.

Personalen på lasarettet i Karlskoga gjorde omedelbart en polisanmälan och polisen kunde snabbt konstatera att det troligen låg ett brott bakom uppkomsten av skadorna. En anmälan om grov misshandel upprättades.

– Jag är oerhört chockad och illa berörd. Det är nästan som en mardröm, säger den hemföreståndare som var ansvarig på det aktuella elevhemmet under lördagen.

I dag har polisens utredare besökt skolan för att förhöra de inblandade. Men ingen hade sent på eftermiddagen delgivits misstanke om brott.

En poliskälla uppger för Aftonbladet att utredarna fått information om att fler elever kan ha drabbats.

”Ett pojkstreck”

Styrelseledamot Ulf Rehnmark är upprörd över det inträffade. Men trots misstankarna om den grova misshandeln anser han inte att de äldre eleverna medvetet har velat skada de yngre.

– Min egen analys är att det här är ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet. Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som inte syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck.
– Det som talar för att det är på det här sättet är att de som var med är djupt förkrossade. Och de har bett om ursäkt. Jag har uppfattat det som att även han som blev utsatt sagt att allt bara är ett stort misstag.

Tryckt stämning

Den 14-årige eleven återvände i går kväll till skolan tillsammans med sina föräldrar. Hans skador bedöms som lindriga.

Aftonbladet besökte i dag Lundsberg och pratade med internatchef Björn Söderman som inte vill kommentera händelsen med hänvisning till den pågående polisutredningen. Men han uppger att stämningen naturligtvis är tryckt en sådan här dag.
– Det är bedrövligt, säger han.

Skolan kommer att genomföra en intern utredning av händelsen. Och i dag klockan 19 fick styrelsen en första dragning av vad den visat.

När utredningen är klar kommer de tillsammans med Lundsbergs rektor ta ställning till vad som ska hända med de nio elever som misstänks vara inblandade i den grova misshandeln.

– Det vi har att tillgå är de påföljder som finns inom skolan – varning och avstängning, säger Ulf Rehnmark.

Publicerad: