18 000 flyr undan monstervulkanen

Av: Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

UD: Inga uppgifter om skadade eller drabbade svenskar

1 av 3 | Foto: AFP
En pappa och hans son ser vulkanen Mount Sinabung spy ut sin tjocka rök, i bland upp till 1500 meter upp i luften och sen ut över Karo-distriktet på norra Sumatra. Tusentals boende tvingas nu fly sina hem undan faran.

Det var 400 år sedan sist. Men i natt fick vulkanen Mount Sinabung på ön Sumatra ett våldsamt utbrott.

Runt 18 000 människor har tvingats på flykt – minst fyra människor har dött.

Ett 20-tal svenskar befinner sig på Sumatra.

– Vi undersöker om några svenskar har drabbats, säger Camilla Åkesson Lindblom på Svenska UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Indonesien utfärdade högsta larmberedskap sedan vulkanen Mount Sinabung på norra Sumatra fått ett utbrott och sprutat rök och aska 1 500 meter upp i luften. Boende inom en radie på sex kilometer evakuerades, ca 18 000 personer har tvingats lämna sina hem. Enligt indonesiska thejakartaglobe.com har minst fyra lokalinvånare dött och flera skadats allvarligt. Minst 18 byar är drabbade och tusentals människor har fått lämna sina hem.

"Klart farligt"

– Inledningsvis trodde vi att askan och röken utlösts av regn men nu vet vi att det beror på trycket från magman. Det är klart farligt så vi har höjt varningen till högsta, eller röd nivå, säger Surono, chef för landets vulkanvarningscenter enligt TT.

Mount Sinabung, 2 460 meter hög, har inte haft utbrott sedan år 1600 men har visat tecken på vulkanisk aktivitet sedan i fredags.

Indonesien ligger i den så kallade eldsringen, där kontinentalplattor möts och det är vanligt med seismisk och vulkanisk aktivitet. Närmaste större stad är Medan.

UD: 20-tal svenskar

Svenska UD jobbar för högtryck med att undersöka om några svenskar har drabbats.

– Det finns ca 350 rapporterade svenskar i Indonesien och runt 20 på Sumatra. Men eftersom det inte finns någon anmälningsplikt kan det ju vara fler på plats. Jag har undersökt med vår ambassad i Jakarta men ännu inte fått några uppgifter om skadade eller drabbade svenskar på Sumatra, säger Camilla Åkesson Lindblom på Svenska UD:s presstjänst till Aftonbladet.

– Vi håller kontakt med vår ambassad (Jakarta) men avvaktar tills vidare och följer självklart läget. Vi hoppas förstås på det bästa.

– Vi trodde först att det var ett flygplan som passerade, men ljudet kom från vulkanen, berättade Maslin Pandia, boende i området, för lokala medier

Publicerad: