Mejla

Wolfgang Hansson

Malaysia rasar över Vilks rondellhund

Publicerad:
Uppdaterad:

– men tycker det är helt ok att piska öldrickande kvinnor

Muslimska modellen Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, drack en öl på en bar. För det straffas hon med böter och sex piskrapp.
Foto: Mark Baker/AP
Muslimska modellen Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, drack en öl på en bar. För det straffas hon med böter och sex piskrapp.

Malaysias utrikesminister kräver att Sveriges regering ingriper mot tidningar som publicerar Lars Vilks bild av profeten Muhammed som rondellhund.

– Ansvarslöst, provocerande, stötande och total oacceptabelt, dundrar han.

Undrar vad han tycker om att Malaysia offentligt pryglar kvinnor som tar en öl.

Foto: AP
Anifah Aman, Malaysias utrikesminister.

Mordkomplotten mot Lars Vilks har än en gång blottat den enorma klyftan mellan tänkesätten i västvärlden och i strängt muslimska länder.

I väst ser vi publiceringen som en ren yttrandefrihetsfråga. En konstnär ska få rita vad han vill utan att bli mördad för det.

I den muslimska världen ses teckningen som en medveten provokation. Ett sätt att förnedra muslimer.

Man kan hylla yttrandefriheten och ändå hysa förståelse för den muslimska reaktion.

Ohyggligt brott

Den förståelsen naggas dock märkbart i kanten när muslimska regeringar går ut och försöker utnyttja bråket för inrikespolitiska syften. Regeringar som behandlar sina egna medborgare som skit.

Som Malaysia.

33-åriga fotomodellen och tvåbarnsmamman Kartika Sari Dewi Shukarno begick i juni förra året ett ohyggligt brott. Hon besökte en bar och drack där en öl. Hon erkände brottet.

För detta har hon dömts till böter och sex piskrapp enligt Malaysia sharialagar som allt oftare används mot landets muslimska befolkning.

En dom vars syfte är att statuera exempel för den egna befolkningen. Men också en dom som väcker oönskad uppmärksamhet utomlands. Plötsligt jämförs det tidigare rätt moderata Malaysia med extremt kvinnofientliga länder som Saudiarabien.

Pinsam

Som en protest mot sin dom har Kartika vägrat överklaga och dessutom insisterat på att pryglingen ska ske offentligt. De ansvariga vet inte riktigt hur de ska hantera en situation som kan bli pinsam internationellt.

Vilket inte hindrade att tre kvinnor pryglades i ett fängelse i Malaysia i februari för att ha begått äktenskapsbrott. De fick mellan fyra och sex rapp var.

Jag vet inte vad utrikesminister Anifah Aman personligen tycker i frågan. Förmodligen tycker han det är helt i sin ordning.

Piska chefredaktörer?

Däremot blir han ohyggligt upprörd över Lars Vilks rondellhund. Så till den milda grad att han kräver att den svenska regeringen ska straffa de tidningar som publicerat teckningen.

Dags att piska upp några svenska chefredaktörer, kanske?

Aman hoppas tjäna popularitetspoäng på hemmaplan bland landets muslimska befolkning. Samtidigt bidrar han till att trappa upp bråket och underblåsa känslan av en civlisationernas kamp mellan islam och västvärlden.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: