Mejla

Somar Al Naher

Därför vill Putin utplåna Aleppo

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vladimir Putin.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.

En gång i tiden förknippades Aleppo med kulturarv och skönhet. Syriens folk­rikaste stad var en plats som syrierna ­åkte till på sin semester. Allt det där är mycket avlägset i dag. En kvarts miljon barn, kvinnor och män befinner sig i den belägrade staden. Och det är den här platsen som den syriska regimen och Ryssland har bestämt sig för att utplåna.

Flera bedömare menar att utfallet i Syrien hade kunnat bli ett annat om ­länderna i FN:s säkerhetsråd hade ­kommit överens om en lösning. Men ­varje gång frågan har kommit upp har Ryssland och Kina lagt in sina veton.

FN har förlamats

Vad stormakterna inte har kunnat ­enas om är framför allt Assadregimens framtid. USA har velat avsätta den, medan Ryssland har velat ha kvar den. Konflikten mellan öst och väst har förlamat FN. Putin kan därför göra vad han vill. Så vad vill Putin ha ut av kriget i Aleppo? Rysslands intresse i Syrien handlar i första hand om pengar och kontroll. Landet värnar sina militära och eko­nomiska intressen som går tillbaka till Sovjet­tiden. Syrien är Rysslands starkaste fäste i Mellanöstern. Försvinner ­Assad är Putin rädd att det ryska inflytandet i Mellanöstern också försvinner. Men västvärlden har inte talat med en enad röst och har saknat en plan för ­Syrien. Det har förstärkt Putins roll ytter­ligare.

Jämförs med Tjetjenienkriget

Den ryska brutalitet som vi har bevittnat de senaste veckorna liknar andra krig där Ryssland har deltagit. Det menar Mark Galeotti, forskare vid Prags institut för internationella relationer, som har jämfört Rysslands militära metoder i Syrien med de i Tjetjenien.

– Omvärldens bestörtning kommer att vara kortlivad, i likhet med andra Tjetjenien­kriget, då 25 000 människor dödades. Kreml fick intrycket att de hade fria händer. Det får syrier och ukrainare lida av i dag, säger Galeotti till Svenska Dagbladet.

I dag drar Aftonbladet i gång kampanjen Titta ­inte bort.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

Av: Somar Al Naher

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.