Modoforwarden om sin dolda sjukdom

avErik Karlsson

Publicerad:

”En sjukdom som är farlig”

Foto: Bildbyrån

Emil Molin, 23, är med och försöker lyfta ett krampande Modo.

Samtidigt vill han jobba för att öka medvetandet kring diabetessjukdomen han haft sedan barnsben.

– Det är en sjukdom som är farlig – om man inte sköter sig, säger han i en intervju med Allehanda.

Emil Molin är en av de spelare som Modo värvat in för att lyfta tillbaka laget i SHL. Men vid sidan av hockeyn vill 23-åringen hjälpa till att lyfta problematiken kring folksjukdomen diabetes. I en intervju med Allehanda berättar Emil Molin om sjukdomen som han själv diagnosticerades med som elvaåring och hur den påverkat honom som elitidrottare.

– Det är klart att det var tufft när man var mindre. För det är en sjukdom som är farlig – om man inte sköter sig. Då, när jag var liten, visste man inte riktigt hur man skulle sköta sig heller, säger Molin som får en hel del frågor från föräldrar till barn med samma sjukdom.

– Det är många som frågar. Kort och gott så vet folk ganska lite om sjukdomen rent allmänt – och när det gäller idrott är kunskapen ännu mindre. Man pratar inte så mycket om det, diabetes och idrott. Men jag har ett enkelt svar och det är att det går om man vill. Om man sköter sig är det inga problem alls.

”Checka av blodsockret”

För Emil Molin har elitidrotten faktiskt hjälpt honom i att hitta rutiner.

– Checka av blodsockret och var väldigt noga med vad du äter. Visst kan det vara mycket att tänka på – men när man har blivit van är det ändå inte så mycket. Så som en professionell atlet lever och äter – så ska en diabetiker leva och äta också, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Emil Molin