Eurovision song contest 2016

”Ryska satsningen ett knep från Putin”

avAndreas Hansson

Rysk hbtq-ordförande om sina rädslor i tidningsintervju

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Sergey Lazarev sjunger ”You are the only one”.

Rysslands satsning är påkostade försök att tvätta rent landets rykte efter antigaylagarna, menar ryska hbtq-röster.

I en intervju med Svenka dagbladet berättar Tatjana Vinnitjenko, ordförande för Hbtq Ryssland, om sin rädsla för rysk seger.

– Man kan inte hålla varandra i handen. Ingen ska behöva riskera att bli nedslagen i tunnelbanan, säger hon till tidningen.

Ryska artisten Sergey Lazarev är storfavorit i årets Eurovsion song contest.

Samtidigt har favoritskapet skapat debatt kring klimatet för hbtq-personer i landet sedan införandet av lagen om "homosexuell propaganda" år 2013.

Ryssland pumpade in stora summor även i förra årets bidrag, ”A Million Voices” med Polina Gagarina. Ryska hbtq-röster talar öppet om satsningarna som Putins knep för att tvätta rent Rysslands rykte inför världen.

– President Vladimir Putin bryr sig om att vinna. Genom Lazarev vill man locka Europa till Ryssland. Putin säger att det inte finns någon diskriminering mot hbtq-personer i Ryssland. Vinner Lazarev kommer segern användas som en symbol för att visa att situationen för homosexuella är okej, säger Tatjana Vinnitjenko, ordförande för Hbtq Ryssland till Svenska Dagbladet.

”Ingen ska behöva bli nedslagen”

I en intervju med Nöjesbladet säger Sergey Lazarev att han hoppas att en seger ska göra livet bättre för Rysslands hbtq-personer.

– Jag tror att om vi vinner och Eurovision kommer till Ryssland så kommer det vara ett bra stöd för gaycommunityn. Det kommer hjälpa till att få igång samtal om rättigheter och andra frågor som rör gaycommunityn.

Men sedan antigaylagarna är regnbågsflaggor och andra föremål med hbtq-koppling strikt förbjudna. Och hbtq-personer som reser till landet riskerar att åka illa ut, menar Tatjana Vinnitjenko.

– De kan inte uttrycka sig på samma sätt som hemma. Det handlar inte bara om symboler, man kan inte hålla varandra i handen. Ingen ska behöva riskera att bli nedslagen i tunnelbanan, säger hon till Svenska dagbladet.

Råkade illa ut under vinter-OS

Vid ryska vinter-OS 2014 behandlades hbtq-personer annorlunda jämfört med heterosexuella, vid en rysk seger fruktar Tatjana att hbtq-personer kommer att nekas visum för att resa till landet.

– Jag är rädd för att det kommer att uppstå liknande situationer. De fick inte ens hyra rum på hotell. Personal gick på tårna och ombads kontakta myndigheterna om man misstänkte att någon var gay, säger hon till Svenska dagbladet.

Sergey Lazarev förbereder sig på burop inne i arenan.

– Jag tycker att det är lite orättvist mot oss som artister, för vi är här för musiken, vi är här med positiva budskap, vi gör vårt bästa för att representera vårt land men vi gör det med musik och snälla rösta om ni gillar låten och artisten, säger han till Nöjesbladet.