Kowalczyks attack mot norsk skidåkning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”Kampen för djupare andning har olika ansikten”

Foto: BILDBYRÅN

Justyna Kowalczyk har tidigare kritiserat norska skidåkare för den utbredda användningen av astmamediciner.

Nu kommer polskan, som hjälper barn med cystisk fibros, med en ny attack.

– Kampen för djupare andning har olika ansikten. Mina sjuka små vänner kämpar varje dag, skriver hon i Gazeta Wyborcza.

Debatten om norska skidåkare som använder astmamediciner exploderade i juli, då Martin Johnsrud Sundby blev dopningsavstängd i två månader.

31-åringen hade, utan att ansöka om tillstånd, tagit medicinen Ventoline, som innehåller den förbjudna substansen salbutamol.

69 procent av medaljörerna

I samma veva avslöjade norska Verdens Gang att 69 procent av alla norska OS-medaljörer sedan 1992 använt sig av astmamedicin.

– På toppen av allt så säger nu Marit Björgen helt öppet att hon inte skulle ha blivit bäst i världen om hon inte använt astmamedicin. Jag har flera gånger öppet sagt vad jag tycker om det men då har alla blivit förbannade på mig, dundrade Justyna Kowalczyk då.

Hon är fortfarande irriterad över användandet och uttrycker det med all tydlighet i en krönika som under måndagen publicerades i Gazeta Wyborcza, Polens största tidning.

Hjälper barn med cystisk fibros

Polskan var nyligen i Norge och vann rullskidtävlingen Olaf Skoglunds minneslopp. Dagen därpå, den 4 september, åkte hon till Zakopane för att medverka i en tävling till förmån för barn som drabbats av cystisk fibros, som slår särskilt hårt mot lungorna.

Justyna Kowalczyk har varit engagerad i flera år och hjälper drabbade och deras anhöriga ekonomiskt. Bland annat har hon, i välgörande syfte, sålt en bil hon vunnit i världscupen.

– Kampen för djupare andning har olika ansikten. Dessa människor lider av en obotlig lungsjukdom och kan dö vid 30 års ålder. Enda sättet att förlänga livet är en lungtransplantation. I Norge har kampen om att andas en helt annan betydelse, särskilt inom idrotten, skriver Kowalczyk.

– Mina sjuka små vänner kämpar varje dag, mycket hårdare än vi skidåkare. De är dömda till ett annat öde. Medan en frisk skidåkare kämpar för varje andetag under en målgång kämpar den som lider av cystisk fibros för varje andetag som förlänger livet.

”Synd om alla unga”

Att norska skidåkare som inte har andningsbesvär använder astmamediciner beskriver hon med ord som pinsamt och patetiskt.

– Efter en heldag med dessa barn i Zakopane får man perspektiv, speciellt när det gäller det sportsliga. Mina norska vänners kamp för andningen, för att kunna slåss om medaljer, blir bara pinsam. Det är synd om alla unga som börjar med elitidrott. De ska förstå att man endast kan uppnå resultat med hjälp av hårt jobb, skriver Justyna Kowalczyk.

Publicerad: