Hur länge ska man koka fläsklägg?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristina Eriksson chattade om mat och recept

Viktklubbens matkreatör kristina Eriksson chattade på Aftonbladet.se om olika rätter. Hon avslöjar bland annat hur man får pajskalen frasiga och hur man "lurar" i familjen grönsaker.

Kristina Eriksson säger: Nu är jag här. Varsågod och ställ dina frågor.

hungrig säger: hur länge skall man koka fläsklägg ??

Kristina Eriksson säger: Hej ca 1,5-2 timmar

Lisafisa säger: Har du något kul tips på hur man lurar i resten av familjen en grönsak eller två?

Kristina Eriksson säger: Hej Jag skulle tillsätta grönsakerna i maten dvs i en gryta eller på pizzan eller vad det nu kan vara.

lurvas säger: finns det smala dressignsåser? har du ngot exepmle?

Kristina Eriksson säger: hej Lurvas Du kan ju blanda vanlig yoghurt eller fil med spiskummin, ajvar, senap eller något liknande.

Fasse säger: jag gilla rhamburgare, kan man göra smala hamburgare eller är alla feta?

Kristina Eriksson säger: Hej Sasse Hamburgaren i sig är inte speciellt fet utan det är dressingen och pommes fritesen som inte är så bra. Experimentera på och lycka till

burken säger: är det farligt att äta mat som är konserverad?

Kristina Eriksson säger: Hej Burken Nej det är inte farligt.

säger: Om man nu måste använda fett när man steker vilket är då nyttigast?

Kristina Eriksson säger: Flytande margarin och olja innehåller mycket omättat fett som har den effekten att det sänker kolesterolet. Smör och i viss mån margarin innehåller mkt mättat fett, inte så bra. Men glöm inte bort at olja innehåller 100% fett medan smör o margarin innehåller 80%.

nusse säger: jag undrar vad det är för skillnad på bönor o bönor?

Kristina Eriksson säger: Några säljs torkade ocn andra säljs konserverade.

pelé säger: kan man göra bechamelsås utan smör?

Kristina Eriksson säger: Ja man kan blanda mjöl och mjölk i en kastrull, koka i 5 minuter och sedan lägga i ca hälften så mkt margarin som i ett vanligt recept. Fettfritt blir det inte men fettfattigare.

karla säger: Önskar ett gott och smalt recept på fiskgratäng som inte innehåller så mycket tomat

Kristina Eriksson säger: Något som jag tycker är gott är om man gör en vit sås med kokt ägg och förvälld purjolök och lägger det på fisken med mos runt.

säger: ulrica säger äredet ett bra exempelatt laga mat ur famijlekokboken vikväktarna?

Kristina Eriksson säger: Hej Viktväktarnas kokböcker är bra (jag har provat en del). Pröva gärna mina recept i Viktklubben eller Hälsa också.

Lena säger: Hej.Har du något bra recept på ett smalare alternativ på pajskal?

Kristina Eriksson säger: Hej Lena Jag brukar ta ca 2 dl vetemjöl, 50 g margarin och 0,75 dl mager keselle och köra snabbt i en mixer. Det blir ett frasigt o gott pajskal.

blaffe säger: såg på nakna kocken att man inte ska hälla fettet i stekpannan utan direkt på köttet för annars blir det osigt. är det sant?

Kristina Eriksson säger: Hej Jag vet faktiskt inte

Nira säger: Jag vill ga ned i vikt och min behöver ga upp. Det blir lite jobbigt att laga dubbla middagar varje dag. Vad är da bäst?? Att t.ex. dela sasen och göra hans med grädde och min med mjölk?? Försöker fa oss bada att sa allsidigt som möjligt, men det känns svart att kombinera

Kristina Eriksson säger: Hej Mira Det måste vara lättast om ni lagar en middag och att din mat äter lite mer eller att han äter lite mer bra tillbehör som bröd, sallad och frukt.

säger: hur går man med i kliubben

Kristina Eriksson säger: Hej Roligt att du vill gå med i Viktklubben. Välkommen. Du får gå in på Aftonbladet och Viktklubben och anmäla dig där.

svenske kocken i mupparna säger: jag har bakat en äpplepaj som jag hade i kesella i degen i, och inget smör. Det blev lite segt. beror det på kesellan?

Kristina Eriksson säger: Hej

Nästa gång kan du pröva att blanda kesella och margarin, pröva med hälften, hälften. Då blir det inte riktigt så segt utan snarare frasigt. Lycka till

Kicke säger: Hej, jag äter mycket kött, så som lövbiff m.m. Jag steker det alltid med olivolja i en teflonpanna, hur onyttigt blir köttet då egentligen?

Kristina Eriksson säger: Hej Kicke Du gör helt rätt. Olivolja är jättebra att steka i, det är bara att fortsätta.

balou säger: m jag köper pommesfrittes i affären, såna som man kan göra hemme i ugnen, om jag kokar dem innan, försvinner då en del av fettet? hur kan jag annars öra pommesfrittes smalare?

Kristina Eriksson säger: Hej Baloo. När jag köper pommes frites så brukar jag välja en sort som jag tror innehåller 3 % fett, det kan man äta med gott samvete. Stek i ugn utan fett men med lite salt.

säger: hej!!vad skall en vanlig 2barnsfamilj äta idag?något enkelt och gott!!!

Kristina Eriksson säger: Hej Det var en bra fråga. personligen älskar jag pizza. Det låter som du har barn och då kan ju de vara med och hjälpa till och lägga på sina egna ingredienser. Lycka till

Moderator säger: Hej! Nu kommer sista frågan:

säger: ulrica frågar hur får man tag påviktklubbens recept då?

Kristina Eriksson säger: Hej Ulrika Det enklaste är att du blir medlem. Ett annat sätt är att köpa Hälsa på tisdagarna, den innehåller 15 sådana recept varje vecka.

Moderator säger: Tack alla ni som ställt frågor, tack Kristina för alla svar. Nu är chattet slut, en sammanfattning komer snart.

Kristina Eriksson säger: Hej och tack för alla jättebra frågor. Vi hörs. Kristina

Publicerad: