”Fattar inte att John och George dog”

avJens Peterson

Paul McCartney om sorgen efter Beatles-vännerna, att spela in med Kanye West - och N-ordet

1 av 8 | Foto: DENNIS VAN TINE/ALL OVER PRESS
”Det är sorgligt, jag har svårt att fatta att de dog båda två”, säger Sverigeaktuelle Paul McCartney om Beatles-vännerna John och George. ”Ibland är det väldigt känslo­samt när jag sjunger. Jag får många minnen.”

Han gjorde succé på Roskilde. På torsdag 9 juli är det konsert i Stockholm.

Paul McCartney kommer lastad med musikhistoria. Han spelar sånger från The Beatles och Wings, en del han aldrig gjort på scen tidigare.

Men att han spelat in en hit med Rihanna - det kommer han inte ens ihåg.

- Jag minns inte att jag gjort låten, säger Paul McCartney i en exklusiv intervju.

”Out there”-turnén har konserter på nära tre timmar.  McCartneys klassiker blandas med rara låtar som ”Temporary secretary”,  ”Another girl” och ”Another day”.

Du gör ”Here today”, din sång om John Lennon.

– Det är inte alla som känner till den hyllningslåten till John, säger Paul McCartney, 73. Vi gör en stor show, men den sången blir ett intimt ögonblick med bara jag och gitarren. Ibland är det väldigt känslosamt när jag sjunger om min kompis. Jag får många minnen av John då.

Och du sjunger ”Something”, som George Harrison skrev.

– Ja, som en hyllning till honom och för att det är en vacker sång. Jag var hemma hos George och vi spelade ukulele tillsammans. Jag hade lärt mig ”Something” på ukele. Därför gjorde jag den på hyllningskonserten när George hade dött, och nu.

Ibland blir han överväldigad av känslorna.

– Det är sorgligt, jag har svårt att fatta att de dog båda två. Vi tillbringade så mycket tid tillsammans. Men jag har underbara minnen av killarna. Jag ser att folk i publiken också minns. På senaste konserten var det en kvinna som grät förtvivlat under ”Something”.

Genom åren har du samarbetat med många. Nu senast med Kanye West och Rihanna.

– Det var kul. Okänt territorium. Jag fick en fråga via mitt kontor att Kanye ville samarbeta. Jag visste inte om det passade mig, men vi sa inget om det till någon förrän vi märkte om det funkade. Det var några kul eftermiddagar. Vi bollade ideer med varandra. Jag lämnade honom med en bunt utkast.

”Jag hoppade till”

Sedan hörde han inget.

– Jag undrade vad som hänt med låtarna och funderade på att ringa och fråga. Jag sms-ade Kanye vänligt och frågade hur det gått. Först fick jag ”Only one”, låten som han släppte på nyårsafton. Jag minns att vi jobbat på den och han behöll allt piano som jag spelat där i hotellrummet. Den var cool.

Paul McCartney blev mer förvånad av nästa låt.

– Sedan skickade Kanye ”Fourfiveseconds”, låten med Rihanna. Jag blev förbryllad, för jag hade inte jobbat med henne. De gjorde om låten vi spelat in och ökade farten. Om du lyssnar noga så hör du en Musse Pigg-röst ett par gånger. Det är jag som sjunger, som de speedat upp.

Paul McCartney sjunger pipigt för att härma ljudet.

– Jag mindes inte att jag gjort låten, men när jag sänkte farten på inspelningen kände jag igen den. Och Rihanna är en jäkligt bra sångerska. Vi gjorde videon ihop och uppträdde på Grammy-galan.

Kanye West skickade ännu ett samarbete.

– Jag fick ”All day”, som bygger på en liten melodi jag haft i åratal. Jag berättade historien för Kanye, och låten kom tillbaka som tung hip hop, storstadsmusik. Jag hoppade till när jag hörde att han använde N-ordet i texten.

Ger gärna bort låtar

Paul McCartney berättar att han fick rådet att inte sammankopplas med ”All day”.

– Mina vänner sa att jag inte borde förknippas med den. Men jag skrev bara en del av musiken, inte texten. Kanye är artist, han gör vad han vill. Jag gick gärna vidare med den, det är en bra låt. Det finns olika åsikter. Jag har hört att Oprah Winfrey tycker att man aldrig får använda N-ordet, men Kanye West, Jay-Z och andra menar att de återerövrar det och gör det harmlöst genom att sjunga ”how much time you spent at the mall? All day, nigga”. Men jag använder inte ordet utom när jag ska förklara bakgrunden till låten.

Jag tycker mycket om ”Mine for me” som du skrev - varför gav du bort den till Rod Stewart 1974?

– Han bad om en låt.

Är det så enkelt?

– Jag kände Ronnie Wood och fick en begäran att Rod ville ha en låt. Jag gör det ibland. Jag ger gärna bort sånger om jag har tillräckligt många till mig själv.

Har du aldrig tänkt spela in den? Texten låter väldigt personlig. En kärleksförklaring till din Linda. Om varför du vill åka hem till din älskade när konserten är över.

– Jag har inte hört den på länge, men det låter som ett bra budskap. Tack ska du ha Jens, jag ska lyssna på den igen.

Du har ett aktivt konto på Twitter.

– Det är inte alltid jag som skriver, men ibland. Jag förstår inte hur folk har tid. I morse gick jag upp 6.30 och körde min yngsta dotter till skolan. Då hinner man inte med Twitter. Sedan åkte jag ner till studion, där jag arbetar med min son.

Det är väl kul att jobba med sina barn?

– Ja, men James är den ende som håller på med musik. Fast det är svårt, för man kan inte säga ”jag gillar inte det där”. Man måste vara mer diplomatisk mot sina barn.

Du jobbar med ”Meat free monday” och har länge varit ansikte för vegetarianer. Är det därför du ser så ung och stark ut?

– Ha ha, jag vet inte. Att leva med en bra kvinna är också viktigt, säger Paul McCartney. Jag har varit vegetarian i över 30 år. Jag gillar det, jag mår bra och får mycket energi. Djuren finns här på planeten samtidigt som jag och jag vill låta dem leva. Miljöaspekten är också viktig.

Tränar du?

– En del. Jag går till gym, i synnerhet på turnéer en timme på morgonen. Ibland tar jag en cykeltur runt staden om det går.

Stockholm är trevligt att cykla i.

– Jag vet. Jag hoppas vi har tid. Jag älskar Stockholm. Sverige är ett vackert land.

Kom till Sverige redan 1963

Paul McCartney börjar pratar om första turnén, The Beatles 1963.

– Det var väldigt speciellt när vi kom till Sverige, för vi hade inte rest mycket och utlandet var spännande. När jag tänker på Sverige finns en särskild bild. Den är inbränd i mitt minne. Vi har rosa skjortor alla fyra och rosor i händerna. Det är en cool bild.

Rosor. Det finns faktiskt en ros som är uppkallad efter honom.

– Jag är i min studio nu, säger Paul McCartney. Här växer rosor, arten som är döpt efter mig. Jag tittar på McCartneys rosor nu när du och jag pratar om rosorna i Stockholm.

Dags att lägga på. Mannen som är full av musikhistoria är otålig att göra mer. Paul McCartney är på väg vidare.

– Hejdå! Nu ska jag gå in i studion och spela in lite ny musik.

ARTIKELN HANDLAR OM