Morgan Johansson om id-kontrollerna: ”Gör det för att vi måste”

avPär Karlsson

1 av 2

Riksdagen röstade i dag ja till regeringens lagförslag om id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige.

Beslutet, med målet att kraftigt minska asylinvandringen till Sverige, gör ont hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Hade du frågat mig för tre månader sedan om vi skulle behöva göra något sådant här hade jag aldrig trott på det själv, säger han.

I dag röstade riksdagen ja till regeringens förslag att införa id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige – med målet att kraftigt få ned antalet asylsökande. Förslaget, som ska börja gälla på bussar och tåg den 4 januari, har kritiserats hårt av flera myndigheter och organisationer i Öresundsregionen.

Men enligt statsrådet Morgan Johansson (S) är det nödvändigt.

– Vi har legat på en mycket hög nivå under den här hösten, över 10 000 flyktingar i veckan. Tittar vi på de ensamkommande barnen talar vi om periodvis 100 skolklasser i veckan till Sverige. Vi kommer att klara de som kommit, och fler – om det fortsätter på en rimlig nivå. Men går vi in i den här våren och siffrorna börjar vända upp mot 7 000-10 000 i veckan, då kommer våra system inte klara av det.

Tidigare har Johansson sagt att antalet asylsökande som kommer måste ned till 1 000-2 000 i veckan. I dag vill han inte säga någon siffra.

– Jag bara säger att vi måste fotsätta ner. Nu har vi ungefär 3 000 i veckan. Det är fortfarande en väldigt hög nivå, det är 150 000 på ett år.

Utesluter inte fler åtgärder

Han utesluter inte fler åtgärder om antalet asylsökande inte minskar i den takt som behövs.

– Det tar vi då. Jag tror att de här id-kontrollerna kommer att få effekt. Fler kommer att få söka asyl i andra länder. Sedan får vi utvärdera när kontrollerna är på plats, säger Johansson.

Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer att rösta mot förslaget, något även flera MP-ledamöter sagt att man ska göra. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstar på sin reservation där de kräver att lagen ska gälla i sex månader i stället för i tre år. Anledningen är bland annat att man tycker lagförslaget beretts slarvigt.

– Det är dåligt berett och det finns många oklarheter som ställer till problem. Regeringen behöver göra förbättringar och giltighetstiden på lagen behöver vara kortare, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M).

De tre partiernas besked förvånar Morgan Johansson.

– De lämnade besked till oss på tisdagskvällen den 8 december att de skulle stödja propositionen och dagen efter beslutade vi om att gå vidare med den. Den här frågan om hur länge lagen skulle gälla eller andra detaljfrågor lyfte de aldrig under de samtal vi hade.

”Det minst dåliga alternativet”

Under dagens debatt i riksdagen meddelade Johansson också att det inte kommer att krävas id för barn som reser tillsammans med föräldrar som har id.

Inom Miljöpartiet har det pågått en hård debatt där många är kritiska till förslaget om att införa id-kontroller. Inte heller Morgan Johansson tycker att dagens beslut är något att glädjas över.

– Hade du frågat mig för tre månader sedan om vi skulle behöva göra något sådant här hade jag aldrig trott på det själv. Det här är inte något som man vill göra, men ibland är det så när man sitter i regeringen att man måste göra saker man inte vill. Av det enkla skälet att man måste, att alternativet är sämre, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM