Polisen varnar för ny ungdomsdrog – blandas av medicin

avEneida Berisha

Foto: Genrebilder: TT.
Blandningen kan hämma andningsreflexen och orsaka en så kallad ”andningsdepression”.

Polisen i Karlstad går nu ut och varnar ungdomar för att berusa sig med en blandning av olika mediciner som kallas ”lean”. Blandningen görs av hostmedicin – och är potentiellt livsfarlig.

Polisen i Karlstad har uppmärksammat en ny berusningsmetod bland ungdomar som de på sin hemsida benämner som ”lean”. De har sedan en tid tillbaka kommit i kontakt med ungdomar som varit påverkade av mediciner.

Enligt polisen är benämningen förekommande på Internet. Ingredienserna är receptbelagd hostmedicin och andra receptbelagda läkemedel som sedan blandas med läsk eller juice.

Nu går de ut med en skarp varning då ”Polisen har uppfattningen att ungdomar inte har kunskap om farligheten att blanda substanser till vad som kallas ’LEAN’” skriver dem.

Kan orsaka ”andningsdepression”

Det finns dock inget dokumenterat dödsfall som orsakats av medicinblandningen, men enligt polisen är blandningen potentiellt livsfarlig. Den kan nämligen leda till att hämma andningsreflexen och orsaka en så kallad ”andningsdepression”.

SVT Nyheter Värmland har rapporterat om två ungdomar i gymnasieåldern i Karlstad som kommit i kontakt med drogcocktailen på en fest. En fick föras till Centralsjukhuset i Karlstad.

– Den ena ska ha tappat både syn och tal och inte kunnat gå. Hen ska även ha fått hjärtrusning och inte varit kontaktbar och fick föras med ambulans till sjukhuset. Den andra ungdomen fick lindrigare symtom och behövde inte uppsöka sjukhus, säger Daniel Östling, polisassistent på områdespolisgruppen i Karlstad, till SVT Värmland.

ARTIKELN HANDLAR OM