Oklart ansvar för olycka med skylift

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Örebro. En 18-årig elev på ett naturbruksgymnasium intensivvårdas med allvarliga skallskador, sedan han och hans skolkamrat fallit 17 meter från en skylift.

Men vem som har ansvaret för olyckan är inte glasklart.

– En skolelev omfattas av arbetsmiljölagen, som alla andra. Hur arbetsmiljöansvaret sedan är delegerat får utredningen visa. Men enligt vad jag förstår har händelsen skett inom skolans verksamhet, det är inte tre pojkar som på skoj har lekt med en skylift, säger Thomas Hörnfeldt, kriminalkommissarie på ekoroteln i Örebro.

De tre eleverna hade arbetat i skyliften hela dagen med ett takarbete, som ingick i deras examensprojekt, tillsammans med en lärare.

– Efter det att läraren lämnat platsen åker två av eleverna upp i skyliften, som går 17 meter upp i luften. Jag tror att syftet är att de ska fotografera lite. Men av någon anledning stjälper hela skyliften och de följer med i fallet, säger Anders Wallin, vakthavande befäl på polisen i Örebro.

18-åringen flögs med helikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han genomgår intensivvård.

– Det här ska normalt sett inte kunna hända. Har liften skötts på ett korrekt sätt ska liften inte kunna stjälpa, säger Anders Wallin.

Enligt skolchefen berodde olyckan sannolikt på att ett av stödbenen till skyliften brast.

TT

Publicerad: