Polisen: ”Så gick olyckan till”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Vibeke Skofterud, 38, omkom i en vattenskoterolycka.

Nu vet polisen hur olyckan gick till – och när skidprofilen dog.

– Hon träffade en holme, säger utredningsledaren Torbjörn Trommestad till Dagbladet.

Det var vid lunchtid på söndagen som norska skidprofilen Vibeke Skofterud, 38, hittades död.

Hon anmäldes saknad 01.00 natten till söndag och klockan 11.30 på söndagsförmiddagen hittades hon vid en klippa vid ön St Helena i sydöstra Norge efter en vattenskoterolycka.

Skofteruds vattenskoter hittades vid platsen och skrapmärken syntes på klipporna. Teorin är att hon någon gång under kvällen eller natten ska ha åkt hem från en konsert inne i Arendal centrum och då kraschat in i klipporna, men polisen visste inte säkert under söndagskvällen.

”Låter konstigt”

Nu kommer nya uppgifter.

Norska Dagbladet har pratat med utredningsledaren Torbjörn Trommestad som beskriver hur olyckan skedde.

– Natten till söndagen var den första kvällen som det var mörkt på väldigt länge. Det är väldigt svårt att köra båt och andra fordon när det är mörkt. Den här gången gick det fel, säger Trommestad.

– Hon träffade en holme. Det låter konstigt att man inte klarar av att manövrera ett fordon i mörkret, men det kan vara väldigt, väldigt svårt, även om man är bekant med det.

Det har varit oklart när olyckan skedde. Men efter att ha pratat med flera vittnen säger sig polisen ha fått klarhet i saken.

– Den sista säkra observationen av Skofterud är runt midnatt. Avståndet från den sista observationspunkten till holmen där hon hittades är inte lång. Därför menar vi att olyckan skedde runt midnatt, säger Trommestad, som menar att de har ”en tydlig bild av vad som skett”.

”Omöjligt tomrum att fylla”

Enligt Trommestad inväntar polisen just nu svar från en preliminär obduktionsrapport, som ska komma under veckan. Det ska även komma en kriminalteknisk rapport om fordonet.

Asbjörn Rönning var kapten på räddningstjänstens båt som hittade Skofterud. I en intervju med NRK berättar han om området där olyckan inträffade.

– Det är präglat av många holmar och skär. Det är få raksträckor, säger Rönning till tidningen.

Han är också inne på att väderförhållandena kan ha legat bakom dödskraschen.

– Den kvällen var särskilt mörk eftersom det var molnigt och därmed inget naturligt ljus, säger Rönning.

Vibeke Skofterud tog totalt tre mästerskapsguld under karriären.

I OS i Vancouver 2010 vann längdstjärnan stafetten tillsammans med Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira. Hon var även en del av de norska stafettlagen som vann VM-guld 2005 och 2011.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM