Förbundet bekräftar: Bahta under utredning

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Meraf Bahta, 28, står misstänkt för dopningsbrott.

Nu bekräftar Svenska Friidrottsförbundet Sportbladets avslöjande.

– Det är väldigt olyckligt att detta har hänt, säger förbundskaptenen Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Det var under torsdagen som Sportbladets kunde avslöja att den svenska EM-aktuella långdistanslöparen Meraf Bahta hade dragit på sig tre missar i antidopningsorganisationen Wadas system för vistelserapportering.

Något som tvingade friidrottsförbundet till ett krismöte.

– Jag kan bekräfta att en individ har tre missar i systemet, men vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vem, sa förbundskapten Karin Torneklint då.

Nu har förbundet i ett pressmeddelande, i samråd med Meraf Bahta, dock valt att gå ut med vem ärendet gäller.

Där framgår att en ansökan om omprövning har framförts till Dopningskommissionen (DopK) där omständigheterna som bidrog till förseelserna förklaras.

– I den begäran om omprövning som vi sänt till Dopingkommissionen lyfter vi de bakomliggande orsakerna till att rapporteringen inte helt fungerat i detta fall. Flera av dessa är personliga, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, och andra är rent administrativa såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mail, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson i pressmeddelandet.

”Inte hållit sig undan medvetet”

– Vi vill dock betona att Svenska Friidrottsförbundet har ett ansvar för att stötta de aktiva med deras vistelserapportering.

I en intervju med TT medger Stefan Olsson att förbundet är självkritiskt.

– Det är klart att vi från förbundets sida måste se över våra rutiner i de här situationerna. Vi tycker att vi har haft rimlig bra kontroll på det, men ändå händer det. Och vi är självkritiska i det arbetet, säger han till TT.

Som tidigare bekräftats understryker förbundet att de tre missade vistelserapporteringarna inte påverkar Bahtas möjligheter att delta i EM i Berlin som inleds den 7 augusti.

– Vistelserapportering är en otroligt viktig del i arbetet mot dopning genom att det möjliggör tester av aktiva mellan tävlingar. Det är därför väldigt olyckligt att detta har hänt. Vi kan dock konstatera att Meraf inte hållit sig undan eller medvetet felrapporterat, vilket bland annat är tydligt då vi alla kan följa hennes tränings- och tävlingsaktiviteter via sociala medier, säger Karin Torneklint i pressmeddelandet.

”Vill lämnas i fred”

Elitidrottare ska kontinuerligt redovisa var de befinner sig vid olika tidpunkter för att göra sig tillgängliga för dopningskontroller.

Detta via ett rapporteringssystem vid namn ADAMS.

– Hon (Bahta) har även alltid deltagit på våra förbundsarrangerade läger där vi även meddelar till Riksidrottsförbundet vilka som deltagit och då även rapporterat hennes närvaro, förutom den rapportering som sker genom ADAMS.

Enligt förbundet har Meraf Bahta sedan januari 2017 dopningstestats 19 gånger av internationella och nationella dopningskontrollanter. Tio av dessa ska ha skett utanför tävlingssammanhang.

– Vi ber nu om respekt för att Meraf Bahta önskar att lämnas i fred för att på bästa sätt kunna förbereda sig inför EM i Berlin 7-12 augusti, säger Torneklint.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM