”Då hade vi inte gjort den här resan till USA”

Svenske stjärnan till New York för VM

avChristoffer Wickman

1 av 3 | Foto: TR Bild
Johan Untersteiner

På lördag avgörs VM-loppet på Yonkers i USA – med ett förstapris på 500 000 dollar.
Svenske kuskstjärnan Johan Untersteiner, 34, åker dit för att tävla med Pastore Bob.

Pastore Bob – som på ett år gått från gärdsgårdsserien till VM.

– Vi hade inte åkt till USA om vi känt oss slagna på förhand, säger Johan Untersteiner.

Sent, sent under lördagskvällen vänds alla blickar mot USA, New York och travbanan Yonkers. Då avgörs nämligen 2018-års upplaga av VM-loppet, som har ett förstapris på hela 500 000 dollar, vid dagens växelkurs lite drygt 4,5 miljoner kronor.

Två av de tio startande hästarna tävlar under svensk flagg, nämligen Stefan Melanders Cruzado Dela Noche och Johan Untersteiners Pastore Bob.

Femårige travhästen Pastore Bob, som gått från gärdsgårdsserien till VM på ett år, är redan på plats i USA, och stjärntränaren och stjärnkusken Johan Untersteiner reser till USA under onsdagen – tillsammans med hästens ägare Kari Lähdekorpi, den tidigare stortränaren i Sverige.

Och 34-åringen sätter sig på flyget som ska ta honom över Atlanten, med optimism.


”Det ska bli skoj”

– Det är spännande, det får man säga, jag har kört VM-loppet en gång innan och det var med B.B.S.Sugarlight för två år sedan, men det är lite extra kul att ha en egentränad häst med. Det är också en ära att få representera Sverige, säger Johan Untersteiner.

VM-loppet går som tidigare nämnt på lördag 13 oktober, men det är mycket kringaktiviteter till det stora loppet.

– Ja, jag åker under onsdagskvällen redan, och det är lite aktiviteter hela tiden där nere. Kari Lähdekorpi åker också med under morgondagen och det ska bli jätteskoj, säger Johan.

När Trav365 pratar med Johan Untersteiner så har spårlottningen till loppet ännu inte ägt rum, den sker senare under tisdagskvällen, svensk tid. Men Pastore Bob har tagit resan från Sverige till USA på ett bra sätt, enligt Halmstadtränaren.

– Han är väldigt tacksam att resa med hästen och han är pigg och fin efter resan till USA och har tagit den bra. Han kom ur karantän under måndagskvällen och står på Jimmy Takters gård, jag är nära vän med Marcus Johansson och han och Nancy Johansson har sina hästar på Takters gård.

”Då hade vi inte gjort den här resan”

Vad tror du om segermöjligheterna för Pastore Bob?

– Det är bra hästar med och spårlottningen är som så ofta viktig, framför allt på Yonkers som ju mäter 800 meter, då blir det extra viktigt. Spåren vet vi inte ännu, men min häst kommer i varje fall i bra författning.

Vad säger Kari Lähdekorpi om möjligheterna?

– Vi har inte pratat så mycket de sista veckorna, sedan det blev klart att vi skulle få vara med i loppet, men Kari har, liksom den andra ägaren också, hela tiden legat på och varit tydlig med att de vill vara med i VM-loppet med Pastore Bob.

Pastore Bob gjorde debut hos Johan Untersteiner i februari tidigare i år och har i Halmstadtränarens regi vuxit enormt, och har förutom Elitloppet varit med i en rad andra storlopp.

– Vi hade inte åkt med hästen till USA om vi kände oss slagna på förhand, och det är bara att titta på loppet som han gjorde näst senast i Sundsvall Open Trot, då höll han på att slå hela svenska eliten över medeldistans från ledningen, och skulle han få gå i ledningen över en 800-metersbana så skulle det gynna honom ännu mer, säger Johan Untersteiner.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA