Svensken blev ”nattens haj” - stod för poängsuccé

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Marcus Sörensen och Joakim Ryan.
Foto: Ben Margot / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Marcus Sörensen och Joakim Ryan.

NEW YORK. Marcus Sörensen var nattens haj.

Han stod för ett mål och två assist när San Jose Sharks slog Minnesota.

– Jag tycker att jag spelat bra men inte riktigt fått utdelning så det var skönt att det blev några poäng ikväll, säger den 26-årige stockholmaren efter 4-3-segern

Duellen i Sharktank mellan San Jose och Minnesota hade bara pågått i knappt fem minuter när Marcus slog till första gången.

Han hade pucken på högerkanten på offensiv blå, spelade över till andra sidan, störtade mot mål, fick en kalaspassning av Brent Burns i exakt rätt läge – och smackade in pucken bakom en överspelad Devan Dubnyk.

Väldigt snyggt.

I början av andra var det dags för nästa smällkaramell. Efter en brytning fick han en passning mitt i slottet och drog iväg ett rungande direktskott som gick rakt in. Såg det ut som. Det visade sig dock ett den nuddat Joe Thornton på vägen in, så Marcus fick nöja sig med en assist. För en sådan stod han, mycket elegant,  senare i samma period också till ett mål signerat unge finländaren Antti Suomela.

Sammanlagt facit: Tre poäng. Bästa skörden i en och samma match i hela NHL-karriären.

– Ja, kul. Jag tycker att jag spelat bra men inte riktigt fått utdelning så det var skönt att det blev några poäng ikväll, säger han på telefon från norra Kalifornien.

– Det är dessutom viktigt att alla kedjor producerar. Vi har varit lite väl beroende av första- och andrakedjan ett tag nu och vi är ett lag som behöver bidrag från alla formationer.

Med Suomela-målet skaffade sig Sharks 3-1-ledning och såg ut att ha matchen under kontroll, men Wild kom tillbaka starkt i tredje och lyckades efter mål av Jared Spurgeon och Matt Dumba komma ikapp.

Sharks slog dock tillbaka. Barclay Goodrow prickade in 4-3 efter 7.25 och det resultatet stod sig sedan matchen ut.

– Ja, det där är en styrka i den här gruppen. Det har hänt flera gånger under säsongen att våra motståndare gjort några mål och skaffat sig momentum, men vi har hela tiden tagit tillbaka det momentumet, fortsätter Sörensen.

Erik Karlsson blev utan poäng och på sina håll gnys det om att superförvärvet från Ottawa producerar för lite – men inte bland lagkamraterna.

– Nej, inte alls. Erik är ändå en väldigt viktig back för oss. Han startar uppspel, skapar chanser och gör det mesta som behövs. Tittar man bara på matcherna ser man ju det, säger Marcus.

– Jag tycker han haft lite oflyt med utdelningen, sett till vad han skapat borde han egentligen fått ut mer. Men det kommer, det är jag helt övertygad om.

▪▪▪

Gamla radarparet Steven Stamkos och Nikita Kucherov har börjat varva upp igen.

De svarade för sammanlagt sex poäng när Tampa sänkte Edmonton med 5-2 hemma i Amalie Arena i natt.

– Vi har utvecklat fin kemi genom åren och det är kul att se vi får till det tillsammans igen, säger Steven Stamkos, som gjorde ett mål och spelade fram till två, medan ”Kuch” gjorde två och assisterade till ett.

Oscar Klefbom hade en assist för Edmonton.

▪▪▪

Dallas orkade inte riktigt distansen ut, de avslutade sin framgångsrika roadtrip i österled med en 4-1-förlust i Columbus i natt.

John Klingberg spelade fram till tröstmålet och Alexander Wennberg bokfördes för en assist för hemmalaget.

▪▪▪

Det blev en snabb Willie Desjardins-effekt i Los Angeles. Kings vann hans första match i natt – ett derby mot Anaheim – med med 4-1.

Enda svenskpoängen stod Anaheims Marcus Pettersson för, i form av en assist.

▪▪▪

Det går upp och ner för St. Louis. I natt, hemma mot Carolina, var det dessbättre upp igen. De vann med 4-1 och tänka sig – Ryan O’Reilly, stjärncentern de trejdade till sig från Buffalo i somras, fullbordade ett hattrick.

Alex Steen bidrog med en assist och det gjorde Lucas Wallmark för gästerna också.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!