Jakob Johansson: ”Otroligt roligt – inte varit rak väg tillbaka”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ett år efter skräckbilderna på San Siro är Jakob Johansson, 28, tillbaka i svenska landslaget.

– Det har inte varit lätt, men nu vill jag vara med och konkurrera om en plats, säger han till Sportbladet.

Det var en förväntad landslagstrupp inför Nations Leaguematcherna mot Turkiet (b) och Ryssland (h) som förbundskaptenen Janne Andersson presenterade vid lunchtid under onsdagen.

En mindre skräll dök dock upp bland namnen: Jakob Johansson, Rennes, som för ett år sedan gjorde enda målet i VM-playoffet mot Italien och sedan drog sönder korsbandet i vänster knä i returen i Milano är tillbaka i Blågult.

– Jag har pratat med landslagsledningen senaste dagarna så det var inte helt en överraskning, men det är otroligt roligt, säger Johansson till Sportbladet.

Jakob Johansson började med inhopp för Rennes reservlag för drygt två månader sedan, gjorde första speltiden med A-laget för en månad sedan och har startat i Rennes två senaste matcher.

Janne Andersson beskriver dina insatser som den ”gamle Jakob Johansson”.

– Haha, det är jättekul att han tycker det och det har känts väldigt bra i matcherna jag har spelat. Rörelsemönstret är det naturliga, fysiskt har jag orkat bra.

Saknar du något i ditt spel?

– Inget som jag kan komma på, faktiskt. Sedan handlar det alltid om att nå formtoppar.

När det var som tuffast i våras, tvivlade du någon gång på att du skulle komma tillbaka?

– Jag tror alla som råkar ut för en så här svår skada tvivlar. I april-maj var det som tuffast. Jag missade både att vara med när AEK Aten säkrade ligaguldet och komma med till VM.

– Då kändes det som det inte hände något, det gick inte framåt med rehaben som jag önskade. Det har inte varit en spikrak väg tillbaka. Det har varit ett speciellt år.

Vill inte vara i centrum

– Det här är ett fantastiskt kvitto på att jag är tillbaka och en belöning för allt arbete jag har lagt ned, säger Jakob Johansson.

– Även om jag inte är speciellt förtjust i att stå i händelsernas centrum och knappt existerar i sociala medier så har jag känt stödet, både från folk som kommit fram till mig och givetvis från mina nära och kära. Det stödet har behövts vid tillfällena när jag har känt att det varit en lång väg tillbaka.

I en intervju med Sportbladet i september i samband med återkomsten i matchspel berättade mittfältaren hur hans nya klubb Rennes skickade honom till franska fotbollförbundets högkvarter i Clairefontaine strax före VM för att få fart på rehaben.

Johansson kom att träna ett stenkast från de blivande världsmästarna.

– Det var lite lustigt för första dagarna jag var där så var franska landslaget  fortfarande kvar på sitt läger innan de åkte på VM. Jag såg dem passera förbi några gånger. Jag var där i tre veckor och rehabade med andra skadade franska spelare från olika nivåer i ligan och något utlandsproffs. Det var ingen semester direkt, sa Johansson då.

Vad har du saknat med landslaget?

– Det är alltid ett gött häng där. Det är en väldigt bra grupp och det blir matcher med stort fokus och en speciell laddning.

Hur stora är dina förhoppningar att faktiskt få spela?

– Jag vet inte! Jag är ganska nollställd. Allt känns väldigt bra, men jag kan inte bedöma var jag står mot andra spelare eller hur upplägget taktiskt kommer att se ut. Men jag är med igen och jag vill konkurrera om en plats.

Jakob Johansson frälste Sverige på Italien för ett år sedan
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jakob Johansson frälste Sverige på Italien för ett år sedan
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.