ÅSIKT

Inför arbetsplikt för kungafamiljen

Debattören: Förra året jobbade Victoria 18 veckor och Silvia 25 veckor – det är inte acceptabelt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det enda vi kräver är att kungafamiljen, likt mig, dig och alla andra i vårt land, ska arbeta för den ersättning de får, skriver Aza Cheragwandi.

DEBATT. När en arbetstagare eller en förtroendevald får ersättning kräver vi att denne arbetar. Apanaget, alltså pengarna som kungafamiljen och det kungliga hovet får ska öka från 137 miljoner kronor till 147 miljoner kronor år 2020.

Enligt medieuppgifter arbetade Victoria Bernadotte sammanlagt 18 veckor och hennes mor Silvia Bernadotte 25 veckor förra året, vilket innebär att de inte gjorde något resterande 34 respektive 27 veckorna. Detta är oacceptabelt med tanke på den position de har och den ersättning de får.

Så fort media eller invånare får reda på att exempelvis en riksdagsledamot inte dyker upp till sitt arbete och inte utför sitt uppdrag men behåller sin ersättning blir vi, med all rätta, förbannade.

Anledningen är inte endast att de arbetar som representanter valda av oss för att arbeta för oss, utan också att de arbetar med hjälp av våra skattepengar, och erhåller också en del av våra skattepengar som ersättning.

Den dyraste presidentiella lönen är Singapores, där presidenten tjänar 12 miljoner kronor per år.

Vår kung kommer år 2020 få cirka 75 miljoner kronor att spendera som han vill, utan redovisningsskyldighet eller arbetsskyldighet.

Vi republikaner tror inte att någon person, oavsett vilken familj du tillhör, har rätten till vårt lands högsta politiska ämbete genom födsel. Som vår grundlag så tydligt föreskriver ska all offentlig makt utgå ifrån folket, och så länge vi har en successionsordning som förvägrar oss rätten att utse, och välja bort, statschefer utgår inte all makt ifrån folket.

Detta innebär också att vi har begränsad möjlighet att påverka hur vår kung eller drottning arbetar, då vi inte har någon möjlighet att ersätta dem.

Det vi däremot kan påverka är incitamenten för arbetet. Därför föreslår vi Unga Republikaner att vi inför en arbetsplikt för Bernadotterna, där vi tydligt kräver att de arbetar för att förtjäna sin väldigt höga ersättning. Vill de inneha en tioprocentig tjänst får de också tio procent av apanaget, så kan de vila precis hur mycket de vill.

Vi republikaner vill inte ha en kung, men så länge vi har en kung, eller en drottning, ska de arbeta likt alla andra. Inga är undantag, särskilt inte en familj som får bra mycket mer betalt och arbetar bra mycket mindre än gemene människa i Sverige. Det enda vi kräver är att de, likt mig, dig och alla andra i vårt land, ska arbeta för den ersättning de får.

Det är därför dags att införa en arbetsplikt för att garantera att kungafamiljen arbetar för den skyhöga ersättningen de får av oss.


Aza Cheragwandi, förbundsordförande Unga Republikaner


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM