Ogier jagar segern i rally-VM på hemmaplan

”Bara nöjd om jag vinner sjätte titeln”

avAnna Andersson

Foto: Micke Fransson/TT

I fjol vann han sin femte VM-titel.

I år inleder han jakten på barndomens gator.

– Jag är bara nöjd om jag vinner min sjätte VM-titel, säger Sebastien Ogier.

– Allt annat vore ett misslyckande.

När VM-säsongen inleds med Monte Carlos klassiska VM-rally i dag är fransmannen storfavorit. Även om tävlingen inleds och avslutas intill kasinot i Monaco avgörs majoriteten av specialsträckorna i närheten av Gap. Staden som ligger i de franska alperna, nordväst om Monaco är Sebastien Ogiers hem. Där är han född och uppvuxen i en by 15 km utanför staden och även om hälften av specialsträckorna i Monte Carlos VM-rally är nya jämfört med 2017 är det bakgården för Ogier.

Vill vinna i Monte Carlo

De senaste fem årens världsmästare kan varje kurva - och varje god kunskap om det oförutsägbara vädret.

– Rally-VM börjar alltid med en av mina personliga höjdpunkter, säger Sebastien Ogier i ett pressmeddelande.

– Självklart vill jag nå bästa möjliga resultat på hemmaplan och förra året inledde vi med någonting fantastiskt här i ”Monte” och det vill vi bygga vidare på. Samtidigt måste vi arbeta hårt 2018 för konkurrensen är enorm. Varje team har en bil som kan vinna och minst en förare som också har den kunskapen. Varje motståndare ser väldigt stark ut och vi måste vara i toppform redan från start.

Sebastien Ogier om VM i rally hemma i Monte Carlo

Inför årets säsong satsar Hyundai och Thierry Neuville på VM-titeln, det gör Toyota med Jari-Matti Latvala också - och inför premiären kan vädret ställa till problem. Enligt prognosen ska temperaturen variera mellan minus 3 och plus 9 - och man väntar sig nederbörd.

– Det kan vara så extremt att det växlar mellan torr asfalt, regn, snö och is under samma specialsträcka. Det gör detta enormt svårt och därför är det viktigt med en seger i Monte Carlo, säger Ogier som vunnit tävlingen fyra gånger.

– Det börjar med en tuff specialsträcka då vi kör klassiska Thord-Sisteron åt motsatt håll och det i mörker, det kan knappast bli mer krävande än så. Monte är en enorm utmaning.
Den startar i dag.

Läs mer i Sportbladets guide till rally-VM - alla datum, tävlingar och etapper

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally