Vetlanda ska avgöra – på fruktade ovalen

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ESKILSTUNA. Storpublik, 8 357 personer, såg Smederna förlora den första finalronden på poäng, 41–49.

I returen förväntas Elit Vetlanda gå för knock.

Smålänningarna har bara förlorat fem hemmamatcher – sedan 2013.

– Man måste köra där frekvent för att vara snabb, säger lagledaren Mikael Wirebrand till Sportbladet.

Elit Vetlanda vann rond ett i finalen.
Foto: BILDBYRÅN
Elit Vetlanda vann rond ett i finalen.

I elitseriesammanhang har det bara samlats fler människor (8 626) en gång tidigare på Eskilstuna motorstadion, och det var när Kaparna blåste Smederna på SM-guldet 2003.

Under tisdagskvällen möttes storpubliken av en skinande sol – och ett inte lika glänsande hemmalag. Smederna vann bara ett av de tio inledande heaten och låg då under med åtta poäng, 26–34.

Vetlanda, som tillämpade riders replacement för influensasjuke Martin Vaculik, vann till slut med 49–41 och förväntas leka hem SM-guldet under onsdagens retur på Vetlanda motorstadion, där smålänningarna har framstått som oslagbara.

Fem förluster – på fem år

Inte minst Smederna har smärtsamma minnesbilder därifrån. När lagen möttes i grundserien vann hemmalaget med hela 53–37.

Faktum är att Vetlanda, som jagar sitt femte SM-guld sedan 2010, bara har förlorat fem hemmamatcher under de senaste fem åren.

Ovalen i Vetlanda är fruktad av de flesta motståndarlagen, men lagledaren Mikael Wirebrand har svårt att förstå varför.

– Väldigt mycket sitter i skallen. Vi har haft förare i klubben som varit väldigt duktiga på hemmaplan. Sedan, när de kommit tillbaka som motståndare, har de haft det skitsvårt. Banan är egentligen jävligt enkel att köra på, men fruktansvärt svår att vara snabb på. Man måste köra där frekvent, säger Wirebrand.

Ingen champagne på kylning

Trots bortasegern och fördelen av hemmaplan påstår han att champagnen inte är satt på kylning.

– Jag är naturligtvis positivt inställd men jag har energidryck i min kyl. Mina döttrar sa att jag kommer behöva det under de här två dagarna, säger Mikael Wirebrand.

Publicerad: