Alla tre målvakter i Sverige har skavanker

Men ingen fara inför EM

1 av 3 | Foto: Anna Tärnhuvud
Hilda Carlén, Emelie Lundberg och Hedvig Lindahl under dagens träning.

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

GÖTEBORG. Ett knäskydd, tejpade fingrar och lumbago – samtliga målvakter har skavanker.

– Jag är i behov av varenda fotbollspass jag kan få. Men i dag var allt ”tipp-topp”, säger Hedvig Lindahl.

– Skyddet gör att jag inte kan sträcka ut knäet. Utan skyddet hade jag inte kunnat spela, säger Hilda Carlén.

Emelie Lundberg kunde inte träna vid tisdagens träning, smärta i ländryggen (lumbago) stoppade henne från att medverka. Men i dag kom landslagsläkaren Houman Ebrahimi med ett positivt besked.

– Får hon ingen negativ reaktion går hon i full träning imorgon, sa han.

Lundberg är inte den enda målvakten med skavanker.

”Jag går lite konstigt”

Både Hedvig Lindahl och Hilda Carlén är speldugliga och hade kunnat vakta målet om det var match i kväll. Men båda bär skydd för att underlätta träning och match.

Andremålvakten Hilda Carlén har ett knäskydd.

– Det är under kontroll. Skyddet hindrar mig från att sträcka ut knät. Jag spänner åt skyddet hårt och det gör att jag inte kan sträcka ut benet som sagt, så jag går lite konstigt. Men när jag börjar jogga så syns det inte så mycket, säger Carlén.

Det är en dryg månad sedan Piteå-målvakten skadade knät. Det handlar om en översträckning i vänsterknät.

– Så länge jag använder skyddet är det inga problem. Utan skyddet hade jag inte kunnat spela. Eller, det hade inte varit så bra. Då hade jag fått tejpa, det är som en stukad fot, säger Carlén.

”Det får aldrig vila”

Får du behandling varje dag?

– Jag kör full rehab varje dag, kyler knät för att hålla nere svullnaden. Jag provocerar det vid varje träning, det får aldrig vila, så därför behöver jag kyla ner det. Men de har sagt att det inte är något som kan bli värre av att jag tränar, så jag kommer köra på så länge jag får så länge allt är under kontroll. Knät stör mig inte alls.

Foto: Anna Tärnhuvud
Landslagets läkare Houman Ebrahimi.

Hedvig Lindahl, som är förbundskapten Pia Sundhages förstaval mellan stolparna, skadade vänster lillfinger i mitten av april. Det gör att Chelsea-målvakten, som utsågs till världens fjärde bästa spelare 2017, har ett skydd vid handen och även ibland tejpar fingrarna.

– Jag har skyddet för att det tar tio-tolv veckor till det har läkt 100 procent. Jag hade kanske kunnat spela utan, men det är en säkerhetsgrej. Det hindrar mig inte alls, säger Lindahl.

– Jag har inte tejpat så mycket i mina dagar. Jag sa i går till sjukgymnasten att jag kanske borde tejpa mer preventivt – speciellt när det är en träning med mycket avslut – eftersom jag inte har ungdomliga leder längre, haha.

Man har lagt märke till era skydd när man följt målvaktsträningen. Det är skavanker på samtliga målvakter.

– Så är det. Om du frågar alla i truppen har nog alla några skavanker. Jag är 34 år och har spelat i många år, man är ju lite sliten - man har bra dagar och sämre dagar, haha. Men vid den här träningen kändes allt ”tipp-topp”. Den känslan jag har i dag har jag gärna varje gång det är match.

Fick beröm på träningen

Lindahl vaktade målet när Sverige träningsspelade mot Skottland. Sedan dess var tanken att träna stenhårt med klubblaget Chelsea.

– Jag har faktiskt inte fått så mycket fotbollspass som jag hade önskat, det har varit lite semestertid i Chelsea. Men jag har hållit igång fysiskt och haft en hel vecka med bra fotboll i klubblaget. Jag känner att det är okej, men inte optimalt.

Känner du dig osäker?

– Är man trött kan man bli lite ”uuuhhh”. Men det är skönt att få de här träningarna, då hamnar man på en nivå där det känns bra. Men jag är en människa som alla andra, och då kan man tvivla ibland.

Men du såg bra ut på träningen - fick beröm av lagkamrater.

– I stora spelet – elva mot elva – känner jag att jag har bra koll. Det finns inte så många situationer där jag känner mig osäker nu. Det var skönt att få det inläggspel och få öva reaktionerna i dag. Jag behöver bara få träna i bra tempo och sakta bygga upp mitt självförtroende för jag har ju missat våren.