Olsson: ”Värsta minuterna jag upplevt”

avErik Karlsson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS. Johan Olsson var chanslös i stafetten med dåliga skidor.

Men när han tog emot sin 14:e mästerskapsmedalj berättade han om hur han stöttat vallagänget efter missen.

– Jag sa, ”tänk på alla gånger ni har vallat hem medaljer till mig”, säger han.

Foto: Lasse Allard

Det var med blandade känslor Johan Olsson tog emot ännu en VM-medalj. Själv menade han att det var det brons han värderat högst sedan stafettbronset på OS i Turin 2006.

Men han kommer inte minnas loppet med glädje.

– När jag släcker lampan i kväll är det inte bronsmedaljen jag tänker på. Utan de 27 minuter av skräck som var i dag. Det är bland de värsta minuter jag upplevt i hela min karriär, säger han.

”Kris i huvudet”

Bakgrunden förstås den vallamiss av stora mått som det svenska teamet stod för på de klassiska sträckorna.

– Det blir kris i huvudet, när man märker att ”det här går inte!”. I ett individuellt lopp kan man tänka att det bara är jag själv det skiter sig för, men här är det bara att kriga.

Efteråt gick Johan Olsson till de svenska vallarna. Men inte för att skälla eller söka förklaringar, utan för att stötta nedbrutna landslagskollegor.

– Jag går in till vallateamet efteråt och säger att ”ni ska komma ihåg alla gånger ni har vallat hem medaljer till mig. Jag har aldrig stått på dåliga skidor när jag har tagit medaljer. Ni vallade hem guld i Val di Fiemme och Falun, tänk på det i stället grabbar”.

– De är tillräckligt nedbrutna när jag kommer in där och de vill bara be om ursäkt. Jag behöver inte trycka ner dem mer utan jag vill påvisa att jag står i tacksamhetsskuld till dem.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM