Lavin vid Riksgränsen och risk för fler

NYHETER

En lavin har gått på Nordalsfjäll, ett populärt område för offpistskidåkning som ligger i anslutning till liftsystemet vid Riksgränsen.

Området betecknas som lavinfrekvent. Det är oklart om någon människa var på Nordalsfjäll då lavinen gick, skriver polisen på sin hemsida.

1 av 3 | Foto: Sjöfartsverket

Fjällräddare och räddningshelikopter är på väg till området. Hjälp fås även från den norska sidan, då ett antal sökhundar från grannlandet av en händelse fanns i området på övning. Även en norsk helikopter kommer att hjälpa till.
– Det man gör nu är att få dit så mycket folk som möjligt för att söka av området. Det handlar om hundar, helikoptrar och fjällräddare, säger Marie Andersson, pressinformatör hos polisen i Norrbotten, till TT.
I helgen har Naturvårdsverkets lavinövervakare larmat om betydande lavinfara i samtliga bevakningsområden. På lördagen drogs två män med i en lavin i Trappfjäll i Västerbotten, de fick lindriga skador.
På lördagskvällen sänkte Naturvårdsverket riskbedömningen vid Riksgränsen till måttlig lavinfara, vilket är den näst lägsta graden på den femgradiga skalan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Laviner