Dansk Folkeparti i kris spelar Sverigekortet

Av: TT

Publicerad:
Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl nämnde inte det sviktande stödet när han talade på partiets årsmöte i Odense på lördagen.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix/TT
Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl nämnde inte det sviktande stödet när han talade på partiets årsmöte i Odense på lördagen.

NYHETER

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti fortsätter sjunka i opinionsmätningarna. Då dras ett gammalt trumfkort:

Det är tack vare oss som Danmark inte är som Sverige, anser partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

DF tappade nästan två tredjedelar av sina röster i folketingsvalet förra året och har bara fortsatt att tappa väljare. Från att ha varit Danmarks näst största parti med över 20 procent av väljarna för några år sedan ligger det i de senaste mätningarna på omkring 5 procent.

Detta nämnde Kristian Thulesen Dahl inte alls under sitt tal vid partiets årsmöte, rapporterar danska medier. Han sade inget direkt revolutionerande, enligt tidningen Berlingske.

Som många gånger tidigare lyfte DF-ledaren Sverige som ett skräckexempel.

– Hade vi inte tagit kampen då när de andra sviktade hade Danmark befunnit sig i ett mycket värre läge än vi gör. Då hade Danmark och Sverige liknat varandra, sade han enligt Danmarks Radio , som också noterar en avsaknad av självreflektion kring det sviktande stödet.

Thulesen Dahl ser det som att Danmark "förvisso har stora problem med invandrare" och kriminalitet, men att det är mycket värre i Sverige.

DF:s tidigare ledare och grundare Pia Kjærsgaard talade också vid årsmötet och valde tvärtom att "kalla en spade en spade": Partiet begick stora misstag vid det senaste valet och hon kan definitivt inte finna sig i den nuvarande situationen, underströk hon enligt Ekstra Bladet.

Publicerad: