Strömberg och Svennis minns Rossi: ”En chock”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Svenskarna som var framgångsrika i Italien under 1980-talet sörjer Paolo Rossi.

– Jag börjar gråta här nu när jag pratar om honom, det är alldeles för tidigt, säger Glenn Strömberg, 60.

– Det är väldigt tragiskt att mista Diego Maradona, Paolo Rossi och Ray Clemence inom så kort tid, säger Sven-Göran Eriksson, 72.

Paolo Rossi var en av de största fotbollsstjärnona under 1980-talet främst i Juventus och Italiens landslag.

Efter IFK Göteborgs framgång i Europa så inledde Glenn Strömberg sin proffskarriär i Benfica 1983 och gick vidare till Atalanta 1984–1992.

Sven-Göran Eriksson hade efter IFK Göteborg Uefa-cupseger 1982 två sejourer i Benfica, men var längst tid i Italien som tränare i Roma, Fiorentina, Sampdoria och Lazio.

Fotbolls-Europa vaknade på onsdagsmorgonen upp till nyheten att italienske nationalhjälten Paolo Rossi gått bort i en obotlig sjukdom vid 64 års ålder.

– Jag såg nyheten när jag vaknade, tyvärr. Livet slutade lite väl tidigt för både Paolo Rossi och Diego Maradona. Vi förlorade dem minst 20 år för tidigt, inom några veckor. Man hade önskat att de kanske fått sina 10–15 sista år i lite mer lugn och ro, efter det de gjort på planen och slutfört sina uppdrag efter spelarkarriären. Det känns väldigt sorgligt och något av en chock, säger Glenn Strömberg.

Foto: Peter Wixtröm

”Kommer tårar”

Den storväxte tidigare mittfältaren och numera tv-experten minns Paolo Rossi som idol, motståndare och kollega.

– När Italien vann VM-guld 1982 var jag precis i början av min proffskarriär och det var ett helt enormt mästerskap som de vann på ett otroligt sätt. Det var en lyckosaga när de vann på ett oförutsett sätt och hela Italien exploderade, jag har fått mycket berättat för mig hur mycket den titeln betyder för Italien. Han var en riktigt grym avslutare på planen, säger Glenn Strömberg.

Efter fotbollskarriären jobbade Paolo Rossi många år som uppskattad expert i italiensk tv.

– Jag har främst träffat honom när jag jobbat som expert. Även om jag inte hade någon personlig kontakt så börjar jag gråta nu när jag pratar om honom, det kommer tårar när jag sitter här. Det var en väldigt härlig person, han var så himla go. Han var ödmjuk, vänlig, stillsam, skön och uppskattad av alla. Han har aldrig sökt så mycket uppståndelse och rubriker på galor och i smeten, utan han gjorde alltid sitt på plan och skötte de jobb han hade vid sidan om, säger Glenn Strömberg.

”Alldeles för många”

Vad minns du av att möta Paolo Rossi och Juventus på planen vid den här tiden?

– Det jag minns är vad våra försvarare som spelade man mot man-försvar sa i omklädningsrummet innan matcherna. De hade otroligt stor respekt för honom, ”nu kommer han igen, han dyker ju alltid upp på alla omöjliga ställena där inte vi är”. Juventus på den här tiden bestod till stor del av Italiens legendarer från VM med spelare också som Marco Tardelli, Antonio Cabrini, Gaetano Scirea och Claudio Gentile. Ett makalöst lag med otroliga personligheter.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Sven-Göran Eriksson har inte jobbat tillsammans med Paolo Rossi, men stortränaren har träffat honom många gånger i Italien.

– Paolo Rossi var en färgstark kille och en fantastisk fotbollsspelare som var en riktig gammal klassisk måltjuv. Han var alltid trevlig när man pratade honom och hade glimten i ögat, han var inte på några sätt dryg eller divig. När jag har varit i Italien har Juventus alltid varit laget att slå, de har alltid utstrålat en mäktig kraft. Det är väldigt tragiskt att mista Diego Maradona, Paolo Rossi och Ray Clemence inom så kort tid. Det är alldeles för många, alldeles för tidigt, säger ”Svennis”.

Dominerade 1982

Det var 1982 som Paolo Rossi blev världsmästare, VM:s skyttekung med sina sex mål och belönades med Ballon d’Or som världens bästa fotbollsspelare.

Med Juventus vann han Serie A 1982 och 1984, Europacupen 1985 och Cupvinnarcupen 1984.

Paolo Rossi, Roberto Baggio och Christian Vieri är Italien bästa målskyttar i VM genom tiderna med nio fullträffar vardera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.