Träffade knivman av en slump – 27-åring dödades med knivhugg

avJohanna Hellsten

27-åringen och 23-åringen hade aldrig setts förut och träffades av en tillfällighet inne i Borlänge.

Det slutade med att 27-åringen blev knivhuggen fyra gånger i bröstkorgen.

I en rekonstruktion berättar och visar den mordmisstänkte 23-åringen om händelsen:

– Jag såg inget blod på kniven, säger 23-åringen som dömdes till åtta års fängelse för dråp i tingsrätten.

Nu tar hovrätten upp fallet.

1 av 5 | Foto: POLISEN
Den misstänkte.

Det var en varm högsommarkväll, fredag den 22 juli förra året, som en 27-årig man var med sin kompis på krogen O’learys i Borlänge.

De skiljdes dock åt när 27-åringen följde med en ung kvinna som skulle vidare på en konsert på ett annat ställe. Men väl där blev 27-åringen stoppad av en dörrvakt.

Av vad som enligt utredningen kan beskrivas som en slump träffar 27-åringen en 23-årig man och en 26-årig kvinna inne i stan, samt en än i dag inte helt identifierad man som i utredningen benämns ”Cowboy”.

De åker alla hem till 23-åringen kring midnatt, men där uppstår bråk då de inte tar sig in på grund av den låsta porten. Bråket lugnar ner sig, men tar fart igen på parkeringen enligt utredningen.

Det slutar med fyra knivhugg mot 27-åringens bröstkorg. Han springer i väg men hinner bara över gatan där han segnar ihop och dör.

Nya mål i livet

Den 27-årige mannen växte upp med mamma, pappa och bror i Umeå. Hans vuxna liv blev en krokig historia, med missbruk av alkohol och narkotika och viss kriminalitet.

Efter tvångsvård på Sävik i Säter hade 27-åringen sedan drygt en månad bott på stödboende i Borlänge. Han hade själv skaffat jobb och i förhör med chefen målas en bild av en driftig och målmedveten ung man upp. Chefen berättar hur 27-åringen själv tog kontakt och ville ha jobb på åkeriet som fokuserade på flyttjänster.

Han fick först en timanställning, men han imponerade på chefen och visade sig vara duktig på sitt jobb. De pratade om en provanställning, och kom överens om att skriva under kontraktet så snart Arbetsförmedlingens handläggare var tillbaka från semesterledighet.

”Positiv inställning”

– Han hade en positiv inställning och var bra att arbeta med, säger chefen i förhör.

27-åringen hade börjat dejta en tjej och under dagen på fredagen hade han fått flytta till en egen utslussningslägenhet.

Livet tycktes vara på väg i en ny riktning för 27-åringen. Han hade varit uppriktig mot sin chef och berättat om sitt tidigare liv och samtidigt stakat ut nya mål i livet.

– Han försäkrade att målet var att komma bort från sitt tidigare liv, säger chefen i förhör.

Men sommarnatten blev den sista i 27-åringens liv.

”Mår dåligt över det”

Den 23-årige mannen anmälde sig själv till polisen först dagen efter. I förhör säger han inledningsvis att de skulle hämta pengar för att han skulle bjuda på ”helrör” på krogen, men senare säger han att de också skulle hämta knark.

23-åringen uppger att det var första gången han träffade 27-åringen och att det inte fanns något bakomliggande bråk.

– Jag vet inte ens vem det är som är död, förstår du?Jag vet inte ens vem det är, jag känner inte han. Det är det jag mår dåligt över, säger 23-åringen i förhör.

Dömd för liknande brott

23-åringen var under tiden för dådet villkorligt frigiven för en liknande händelse. Även då knivhögg han en person, men offret överlevde och 23-åringen dömdes för grov misshandel till fängelse.

23-åringen åtalades för att ha dödat 27-åringen och dömdes av tingsrätten till åtta års fängelse för dråp. Nu tar hovrätten upp fallet.

23-åringen förnekar brott och säger att han inte ens märkt att knivbladet träffade 27-åringen. Dessutom menar han att han agerat i självförsvar då han trodde att 27-åringen var beväpnad.

Den 26-åriga kvinnan åtalades för skyddande av brottsling men frikändes i tingsrätten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Borlänge

Narkotika

Umeå

Säter