Svarar på hånet från Wikegård

Foto: Bildbyrån

avTomas Ros

HOCKEY

LEKSAND. Han har hånats av CMores expert Niklas Wikegård.

Nu svarar Leksands Mattias Ritola.

– Det han säger i det klippet är sant. Jag tränade dåligt och jag vet faktiskt inte om jag på något sätt var besviken på mig själv över att jag gett upp NHL, säger Ritola i SHL-podden.

På onsdagskvällen spelar Leksand en ny ödesmatch i SHL.

Vinna eller kvala mot ärkerivalen Mora, om ovansiljanslaget laget tar sig vidare från finalen.

Leksand har också en liten chans att undvika kval.

För en spelare i Leksand har den här säsongen varit speciell.

Mattias Ritola.

Han valde att bryta först med Skellefteå för ett år sedan. Och med Fribourg-Gottéron för en månad sedan.

Nu är han tillbaka i Leksand, klubben i hans hjärta.

Men comebacken har gått sådär och Leksand har sjunkit som Bismarck i serien.

Negativ syn från Wikegård

Och han brottas också med en negativ syn från Niklas Wikegård, C Mores hockeyankare.

Som delat ut verbala smockor mot Ritola i bästa George Foreman-stil.

– Raka av det där jävla skägget.

– Jag tycker att det är lite ’waste of talent’.

– Kan han göra någon impact på vår serie? Ingenting.

Och Ritola har givetvis fattat budskapet från Wikegård.

– Jag har inga problem med honom. Jag tycker att han är rolig i TV, säger Ritola och skrattar lite SHL-podden från NordicBet.

Han gillar inte det där med bakåtvänd keps och skägg?
– Nu är det väl såhär att jag tror att ”Wiken” är lite smygleksing, om jag ska vara ärlig. Så när han sa det tror jag faktiskt bara att han ville mig och klubben väl. Han ville nog bara att jag skulle vakna till och i den sits och hur jag hade varit i Örnsköldsvik (Ritola spelade med Modo 2012–15) så, det var inga konstigheter alls i det han sa, tycker jag. Sen uttrycker han det på ett roligt sätt så det blir en stor grej av det.

Och Ritola fortsätter:

– Det är väl exakt vad jag kände själv i Modo. Det han säger är sant. Jag tror att i efterhand, det som hände uppe i Örnsköldsvik, där har jag ingen annan att skylla på än mig själv. Jag tränade dåligt och jag vet faktiskt inte om jag på något sätt var besviken på mig själv över att jag gett upp där borta (NHL), eller vad det var. Det är väl något man får komma fram till efter karriären. Men de åren i Ö-vik är absolut ingenting jag är stolt över. Det är någonting jag har försökt glömma, faktiskt.

”Lyssna på de äldre”

Nu har Ritola mognat.

Han har vuxit som människa

– Absolut! Speciellt efter förra året när jag ärligt talat trodde att jag skulle dö på fysträningarna. Att då komma ner på isen och känna ”shit alltså, vad snabb jag är”. Jag hann undan mycket bättre, jag blev inte trött. Den känslan gjorde att jag verkligen ville träna mer. Det var helt fantastiskt. Det är kanske en känsla jag hade velat haft när jag var 25.

Vad vill du säga till kidsen där ute?

– Alla som tar sig till andra sidan pölen nu, de kommer på det här mycket tidigare. Lyssna, skulle jag säga är den största grejen. Det var något jag hade otroliga strul med även fast tränarna sa åt mig att gör såhär och såhär så blev jag bara ”varför det?”. Lyssna på äldre. Hur envis man än är i unga dagar, så har man oftast fel.

ARTIKELN HANDLAR OM