Stockholm vaknar till en ny dag

avCecilia Tiberg, Ebba Thornéus

Fredagens attack mitt i centrala Stockholm har skakat om Sverige rejält.

På lördagen är det en ny stad som invånarna vaknar upp till.

– Det känns som att det råder undantagstillstånd, säger Aftonbladets reporter Cecilia Tiberg som är på plats utanför avspärrningarna.

1 av 7 | Foto: Pontus Orre
Ioanna har lagt blommor vid korsningen slöjdgatan/Mäster Samuelsgatan

En pulserande shoppinggata mitt i huvudstadens hjärta, fullt med fredagstörstande invånare och turister.

Och så plötligt kaos, panik och blodbad.

Fredagens förmodade terrorattack där Rakhmat Akilov misstänks ha kört en lastbil rakt in på Drottninggatan i centrala Stockholm och dödat fyra personer och skadat 15 har skakat om Sverige och Stockholm rejält.

Spår från attacken

Dagen efter dådet vaknar invånarna i huvudstaden till en nya dag där de blåvita avspärrningsbanden, poliser och spår från attacken vittnar om vad som hänt.

– Innanför banden syns både nermejade gatskyltar, trafikljus på sned och betonglejonen på Drottninggatan som fortfarande ligger omkullkastade, berättar Aftonbladets reporter Cecilia Tiberg som befinner sig i city där avspärrningarna fortfarande är omfattande runtomkring attentatsplatsen.

”Spöklikt”

Cecilia Tiberg vittnar om att många utländska tv-team samlats omkring de olika avspärrningarna och att människor så smått börjat ta sig ut för att med egna ögon bevittna det kaos som gårdagens attack lämnat efter sig.

– Stockholm har börjat vakna nu men det är absolut inte som vanligt här. Det känns som att det råder undantagstillstånd och alla undrar vad som kommer att hända framöver. Det är lite spöklikt, berättar Cecilia Tiberg.

Vill se med egna ögon

Under förmiddagen har hundratals människor samlats kring Åhléns och Sergels torg för att hedra alla de som dog och skadades under gårdagen.

Kring platsen syns blombuketter och tända ljus.

–En man som stod vid hörnet vid tunnelbanan när allt hände berättar att han i panik sprang ned till tunnelbanan och att han nu ville komma tillbaka och lägga ned en blomsterbukett., berättar Cecilia Tiberg och fortsätter:

– Många som kommer hit verkar vilja se det som hänt med egna ögon.

”För jävligt”

Mats och Ingela Kåreskog från Värmland är just nu på weekend i Stockholm och har kommit till Sergels torg för att hedra offren.

– Det är för jävligt att nån idiot ska kunna komma och förstöra så här.

En annan som tagit sig till platsen är Kevin Stare som säger att han försöker förstå.

– Jag hoppas att människor trots detta fortsätter vara goda och vågar gå ut. Men visst är det läskigt och overkligt.

”Både arg och rädd”

Yoanna som bor alldeles i närheten har kommit för att lägga ett fång med rosor och tända ljus.

– Det är fruktansvärt. Jag blir både arg och rädd samtidigt är detta det minsta jag kan göra för att visa solidaritet för dem som är drabbade.

ARTIKELN HANDLAR OM