Löfven: Moderat ledarskap som totalt tappat sin kompass

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven är djupt kritisk till Anna Kinberg Batras utspel.

Statsministern kallar beskedet för en politisk cirkus.

– Det ger intrycket av ett moderat ledarskap som totalt har tappat sin kompass.

1 av 4

Stefan Löfven kommenterade Anna Kinberg Batras besked på en pressträff i Rosenbad på torsdagseftermiddagen.

– Moderaterna förlorade valet, gjorde en kraftig tillbakagång. M-ledare har nu gett upp tanken på att vinna förtroendet för ny politik, säger Löfven.

Han kallade utspelet för ”politisk cirkus” och anklagade Anna Kinberg Batra för att byta åsikt om samarbete med SD varje månad.

– Det ger intrycket av ett moderat ledarskap som totalt har tappat sin kompass.

Löfven säger vidare att regeringen kommer att fortsätta att hitta samarbeten över blockgränsen.

– Blockpolitiken är skadlig för Sverige.

”Sätter sig i SD:s knä”

Tidigare under torsdagen kommenterade vänsterledaren Jonas Sjöstedt och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson utspelet.

Jonas Sjöstedt kallar det för ”en sorglig dag för svensk borgerlighet”.

– Det innebär att Anna Kinberg Batra vill fälla regeringen och själv komma till makten med Sverigedemokraternas aktiva stöd. I samma stund som hon gör det är hon helt politiskt beroende av Jimmie Åkesson. Hon sätter sig i Sverigedemokraternas knä. Självklart kommer SD utnyttja den positionen maximalt, säger han.

”Bara tomma ord”

Anna Kinberg Batras ord om att beskedet inte innebär ett samarbete med SD har han inte mycket till övers för.

– Jag tror hon inser själv att det där är bara tomma ord. Ger man Sverigedemokraterna makten att tillsätta och avsätta regeringar så är man direkt beroende av dem inför varje beslut så är de i en utmärkt förhandlingssits.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att Anna Kinberg Batra rimligen måste ha känt till de övriga allianspartiernas inställning vilket gör utspelet till ett spel för gallerierna.

– Det är oerhört allvarligt för Sverige som land och för vår demokrati om oppositionsledaren gör ett utspel som hon vet att hon inte har något stöd för bland dem hon vill samarbeta med. Det är att leka med demokratin, säger han.

En kris för Alliansen

Thorwaldsson säger också att dagens besked kan innebära slutet för blockpolitiken och att Alliansen gräver sin egen grav.

– Ett sådant här spel för gallerierna kommer väljarna se som ett svaghetstecken. När jag först såg nyheten i dag trodde jag att det skulle bli en regeringskris. Men det var det ju inte, det var en allianskris.

Publicerad: