Cantwell: Kaj Linna kommer frias – nu väntar rekordskadestånd

avOisin Cantwell

Kaj Linna kommer att frias för mordet i Kalamark. 

Dagens beslut att försätta honom på fri fot är svårt att tolka på annat vis.

1 av 9 | Foto: Peter Wixtröm
Kaj Linna släpps på fri fot.

Teoretiskt kan beskedet förvisso även innebära att hovrätten för övre Norrland har beslutat att ändra den tidigare livstidsdomen för rånmordet till ett tidsbestämt straff som Linna med sina 13 år bakom galler har avtjänat.

Men det skulle förvåna. Högsta domstolens beslut att ge Linna resning innehöll tydliga formuleringar om att bevisningen som ansågs vara tilläcklig för lagens strängaste straff hade försvagats och i den nya, tre veckor långa huvudförhandlingen har åklagare Jens Göransson inte kunnat åberopa nya indicier av särskilt tungt slag. 

Tekniska bevis saknas och den fällande domen vilade i allt väsentligt på ett vittne som under åren har ändrat sin berättelse fram och tillbaka. 

Det hade sannerligen varit överraskande om domstolen i Umeå mot denna bakgrund fastställt det tidigare straffet.

Nu väntar sannolikt ett rekordskadestånd. Hur stort det blir är svårt att säga, då ingen tidigare har fått upprättelse efter att ha fått 13 av sin frihet bestulen av staten. 

Att det handlar om mycket pengar råder det dock ingen tvekan om. Joy Rahman, som friades för mord 2002, fick cirka tio miljoner kronor efter åtta år i fängelse.

Än en gång blottläggs fru Justitias brister. Vi har sett det ske gång på gång de senaste åren: Quick, Samir som 15 år gammal dömdes för ett mord han inte hade begått, nu senast de timslånga förhören med pojkarna som pekades ut för att ha dödat lille Kevin.

Och än en gång är det journalistiken som blottlägger bristerna. Kaj Linna hade inte varit på fri fot om det inte vore för just journalistiska insatser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kaj Linna