”En av sportens bästa någonsin”

Enorma hyllningar till svenskarna

Publicerad:
Foto: Josie Lepe / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

NBC har listat decenniets tio bästa spelare i NHL.

Två av dem är svenskar.

”Henke är en av de bästa som någonsin spelat den här sporten”, skriver tv-kanalen.

Det är backen Erik Karlsson och målvakten Henrik Lundqvist som tar plats på NBC:s ärofyllda lista. Karlsson slår sig in på tredje plats, bakom Sidney Crosby och Alex Ovetjkin.

”Var dominant”

Han hyllas särskilt för sin insats i 2016 års slutspel då han i stort sett helt på egen hand tog sin dåvarande klubb Ottawa Senators till konferensfinal.

”Han var så dominant i det slutspelet att han fick Conn Smythe-röster (slutspelets mest värdefulla) trots att de inte ens nådde final. Karlsson är en av de mest framstående backarna någonsin”, skriver NBC.

”Maskerat bristerna”

Henke Lundqvist är ensam målvakt på topp tio-listan. På sociala medier höjs kritiska röster om att han borde rankas högre än sjua. NBC:s omdöme är dock generöst så det förslår.

”Den bäste målvakten i sin generation och en av de bästa som någonsin spelat den här sporten. Lundqvist har spenderat det senaste årtiondet med att maskera alla Rangers brister defensivt och vid flertalet tillfällen burit laget långt i slutspelet. Låt er inte luras av det faktum att han saknar en Stanley Cup-titel. Hans räddningsprocent i karriären är 92,2 och han är nästintill oslagbar i sjunde avgörande matcher”, skriver NBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!