Jackpott för vitrysk fotboll under krisen

Av: TT

Publicerad:
I Vitryssland rullar fotbollen på som vanligt, här en bild från matchen mellan Energetik-BGU och Bate Borisov. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
I Vitryssland rullar fotbollen på som vanligt, här en bild från matchen mellan Energetik-BGU och Bate Borisov. Arkivbild.

Fotbollen rullar vidare i Vitryssland.

Nu upplever högstaligan en säljsuccé vad gäller tv-rättigheter.

Medan resten av idrotts-Europa står stilla på grund av coronapandemin, kör Vitryssland på som vanligt med både fotboll och ishockey i landets högsta serier.

Det har lett till oväntade inkomster.

Aldrig tidigare har så många människor sett vitrysk toppfotboll på tv. Tv-tittare i en rad fotbollshungriga länder har nämligen riktat uppmärksamheten mot landets högstaserie, en av Europas minst glamourösa ligor vars lag sällan når gruppstadiet i Champions League, eftersom det inte finns någon annan livefotboll att se.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det vitryska fotbollsförbundet sålt tv-rättigheter till tio olika länder, däribland Ryssland, Israel och Indien.

– Det här är en situation vi aldrig upplevt förut, säger Alexander Aleinik, en talesman på förbundet.

Den vitryska ligan sparkade i gång i förra veckan, och just nu har landet inga planer på att avbryta den trots coronakrisen som härjar i stora delar av världen. I Vitryssland har 94 personer hittills bekräftats smittade.

– Varför skulle vi inte spela? Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är ingen allvarlig situation, och därför startar vi säsongen som vanligt, sade fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov nyligen.

Publicerad: